Η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer /BioNTech κατά της Covid-19 προσφέρει αποτελεσματικότητα 86% σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, δείχνουν προκαταρκτικά δεδομένα από το Ισραήλ

«Το εμβόλιο απέδειξε και πάλι την αποτελεσματικότητά του» δήλωσε στη Jerusalem Post ο δρ Άνατ Έκα Ζοχάρ, επικεφαλής της έρευνας για λογαριασμό της Maccabi Health Services, ενός από τους τέσσερις παρόχους υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης πως το εμβόλιο «προσφέρει προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Η τριπλή δόση είναι η λύση για την αντιμετώπιση της παρούσας αναζωπύρωσης» είπε.

Η Maccabi Health Services, η οποία καλύπτει περί το ένα τέταρτο του ισραηλινού πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων, εξέτασε πολίτες που είχαν λάβει την αναμνηστική τρίτη δόση τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα. Συγκεκριμένα, η μελέτη συνέκρινε 149.144 λήπτες της τρίτης δόσης άνω των 60 ετών με 675.630 άτομα που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Στην ομάδα της τρίτης δόσης καταγράφηκαν μόνο 37 περιστατικά Covid-19, συγκριτικά με 1.064 κρούσματα στην ομάδα των δύο δόσεων.

«Η χορήγηση τριών δόσεων έχει ως αποτέλεσμα υψηλή προστασία κατά τόσο της προσβολής όσο και της σοβαρής νόσου» κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1,1 εκατ. Ισραηλινοί άνω των 50 έχουν λάβει αναμνηστική δόση, και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει το όριο στα 40 έτη, αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ