Δραματική είναι η κατάσταση στα Βίλια Αττικής. Η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου καίει για τρίτη ημέρα καταστρέφοντας ό,τι βρίσκει στο διάβα της. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις -επίγειες και εναέριες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι παλεύουν με τις φλόγες ωστόσο η μάχη είναι άνιση. Το πύρινο μέτωπο παραμένει ανεξέλεγκτο, ενώ ο οικισμός απειλείται. Αυτή την στιγμή επιχειρούν 4 ή 5 ελικόπτερα στο σημείο με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων προκειμένου να σωθούν οι περιουσίες και το δάσος, που είναι ο τελευταίος πνεύμονας της Δυτικής Αττικής.

«Η φωτιά δεν μαζεύεται»

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει εξ αρχής στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υδροφόρες, μηχανήματα βαρέως τύπου και οτιδήποτε χρειάζεται. «Το 1/3 της Δυτικής Αττικής είναι δάσος. Είχαμε τα πιο παρθένα δάση της Αττικής, ήταν και τα τελευταία», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι δύσκολες οι περιοχές δυσπρόσιτες, είναι δύσκολο να συντονιστούν τα επίγεια μέσα. Το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο με μέτωπα που κατευθύνονται προς διάφορα σημεία. Η πυροσβεστική συντονίζει όλες τις πυρκαγιές και δεν μπορώ να κρίνω τις αποφάσεις που λαμβάνονται για όλες τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, παρά αυτό που βλέπω στην περιοχή μας. Από τη στιγμή που υπήρχε κι άλλη πυρκαγιά στην Αττική ήταν δύσκολο να έρθουν εδώ πολλά μέσα. Αφού «έκοψε» η άλλη πυρκαγιά, στην Κερατέα στην Ανατολική Αττική, ήρθαν κι άλλα μέσα. Η φωτιά όμως είχε πάρει τέτοια έκταση, ήταν τόσο πυκνό το δάσος και σήμερα κάνουν τόσες ρίψεις και η φωτιά δεν μαζεύεται. Τα ρωσικά αεροσκάφη συμμετείχαν από τη δεύτερη μέρα των πυρκαγιών αλλά μιλάμε για ένα δαχτυλίδι από μέτωπα που ανοίγει σε άλλα σημεία περισσότερο, σε άλλα λιγότερα, ανάλογα με το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής».

Αναφορικά με το πώς κύλησε η νύχτα τόνισε: «Την νύχτα έκαιγε η κορυφογραμμή που φαίνεται από τα Μέγαρα. Η κοιλάδα είναι καμένη. Ό, τι δε φαίνεται πίσω από τα βουνά είναι καμένα. Υπάρχει το μέτωπο που πηγαίνει προς Ψάθα και το μέτωπο προς Παλαιοκούνδουρα. Αν ανοίξουμε τον χάρτη της περιοχής καταλαβαίνουμε ότι είναι το 1/3 της Δυτικής Αττικής που είναι δάσος. Γιατί πολλές φορές τη Δυτική Αττική την έχουμε ταυτίσει με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Είχαμε τα πιο παρθένα δάση της Αττικής, ήταν και τα τελευταία. Γίνεται μεγάλος αγώνας και με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη παρέχουμε ό, τι χρειαστεί το πυροσβεστικό σώμα. Έχουμε διαθέσει 36 υδροφόρες και μηχανήματα βαρέως τύπου. Είναι στη διάθεση της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούν και οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας.

Έχουν έρθει πολλά οχήματα και οι πυροσβέστες από την Πολωνία και θέλω να τους ευχαριστήσω. Επίσης, τους εθελοντές που δίνουν αγώνες με την καρδιά και την ψυχή τους να μην μπει η φωτιά στους οικισμούς. Έχουν δοθεί μεγάλες μάχες γιατί είναι ο τόπος μας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για στρέμματα γιατί είναι κομμάτι της ψυχής μας. Το έχουμε ζήσει αυτό το μέρος. Είναι η ψυχή μας, δεν είναι κάποια στρέμματα που κάηκαν είναι πληγή είναι οικολογική καταστροφή».

«Ξέρουμε ότι τα Γεράνεια κινδυνεύουν δεν το κρύβουμε»

Στη συνέχεια ο κ. Κοσμόπουλος έκανε ειδική μνεία για τα αντιπλημμυρικά: «Πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που έχει αλλά να πούμε και στον κόσμο την αλήθεια. Η Περιφέρεια έπρεπε να κάνει αυτό, η Πολιτική Προστασία έπρεπε να κάνει αυτό, το Δασαρχείο έπρεπε να κάνει αυτό, με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν είναι θέμα πολιτικού κόστους είναι ο τόπος μου. Πρέπει να κάτσουμε σαν χώρα να κάνουμε τις συζητήσεις γιατί μετά ξεχνιούνται. Κάηκαν τα Γεράνεια, έγιναν πάλι λάθη, να ανοίξει η συζήτηση. Δεν μπορεί ένα κράτος να συντονίζει 150 φωτιές σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ανοίξει τη συζήτηση για αντιπλημμυρικά. Όμως, δεν πρόκειται να γίνουν αντιπλημμυρικά αύριο το πρωί γιατί δεν υπάρχει μια μελέτη ολοκληρωμένη. Πρότεινα και σαν Περιφέρεια προτείναμε για να σώσουμε την περιοχή του Αλεποχωρίου πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα α, β, γ πράγματα. Το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι πολυσύνθετο και πρέπει να το δούμε. Τα ορεινά τμήματα των ρεμάτων ανήκουν στο Δασαρχείο. Τα πεδινά τμήματα των ρεμάτων ανήκουν στην Περιφέρεια. Τα έργα στα ορεινά πρέπει να γίνουν από το δασαρχείο. Ξέρουμε ότι τα Γεράνεια κινδυνεύουν δεν το κρύβουμε. Είναι σε εξέλιξη η οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων στην Κινέτα ως Αγίους Θεοδώρους, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ομοίως γίνονται μελέτες στη Μάνδρα, στα Μέγαρα, στον Ασπρόπυργο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από