Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, για άλλη μια φορά, επέκρινε τη διαχείριση των πυρκαγιών από τη μεριά της κυβέρνησης, ενώ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στη χρήση της υπηρεσίας 112 και το επιτελικό κράτος.

«Η κριτική του κ. Τζαβάρα αφορά την υπερχρήση του 112 που οδήγησε σε μεγαλύτερη καταστροφή. Οι ίδιοι οι αποδέκτες απαξίωσαν τα πολλά μηνύματα για εκκένωση όταν έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται να αποφάσισαν να μείνουν για να σώσουν τα σπίτια τους», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τον Γιώργο Πίκουλα.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως αντιμετώπισε τις φωτιές με επικοινωνιακά κριτήρια και όχι με επιχειρησιακό τρόπο, κάτι που οδήγησε – όπως είπε – «στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα στην ιστορία της».

Πώς σχολίασε τις εκκενώσεις οικισμών

Όταν ρωτήθηκε για το εάν οι εκκενώσεις οικισμών αποφασίστηκαν προκειμένου να μην υπάρχουν νεκροί όπως συνέβη στο Μάτι, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται οι καταστροφές και να γίνονται συμψηφισμοί. «Ασφαλώς πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά η υπερβολική χρήση του 112 απαξίωσε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, καθώς πολλοί άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες δεν έφυγαν από τους οικισμούς τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση αυτοθαυμαζόταν στα μέσα Ιουνίου λέγοντας ότι έχει επιτελικό σχέδιο πρόληψης με το σύνολο του μηχανισμού σε ετοιμότητα και κάηκαν 1.000.000 στρέμματα», επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τζανακόπουλος: «Κατέρρευσε το επιτελικό κράτος»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το επιτελικό κράτος ήταν μια “επικοινωνιακή φούσκα” που κατέρρευσε για άλλη μια φορά», σημειώνοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι να δημιουργήσουμε μια επικοινωνιακή “φούσκα”, αλλά να δουλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».

«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Η ΝΔ είχε κάνε δεκτό το πόρισμα που καταθέσαμε το 2018, από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον κορυφαίο επιστήμονα Γκολντάμερ, για την αναδιάρθρωση και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός τα ακύρωσε όλα και απλώς έβαλε ως επικεφαλής έναν υφυπουργό και αυτό το ονόμασε επιτελικό κράτος», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.