Να μην περάσει η πρόθεση της κυβέρνησης για επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης των βουνών και των ορεινών όγκων, καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

«Τιμοκατάλογο» στον Όλυμπο είναι έτοιμη να επιβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το ΚΚΕ, με τη θέσπιση εισιτηρίου για την είσοδο επισκεπτών στο βουνό, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο και για την εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτού του μέτρου περιγράφονται αναλυτικά σε έγγραφο με τίτλο «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος», την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Η περιοχή αυτή είναι όλο το βουνό (εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι –το χαμηλότερο– των πλαγιών του νότιου Ολύμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα).

Ο Περισσός υπογραμμίζει ότι στο άρθρο 5 επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «υπάρχει η πρόβλεψη ο έλεγχος για τυχόν παραβάσεις να γίνεται (σύμφωνα με το άρθρο 5), από: α) εργαζομένους του ΦΔΕΔΟ και από την αρμόδια δασική αρχή, και β) εργαζομένους εταιρειών οι οποίες έχουν αναλάβει αντίστοιχα καθήκοντα μετά από σχετική σύμβαση με τον ΦΔΕΔΟ», δηλαδή έτσι «ουσιαστικά μπαίνουν στο «παιχνίδι» της διαχείρισης ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες, εντείνεται δε η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του σχετικού Φορέα Διαχείρισης».
Αναλυτικότερα:

-Ο κάθε επισκέπτης πληρώνει 6 ευρώ και το κάθε ΙΧ 12 ευρώ, και μάλιστα ανά μέρα (!) και την ώρα που μια ανάβαση στον Όλυμπο απαιτεί 2 – 3 μέρες. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για ανέργους, καμιά μέριμνα για οικογενειακό εισιτήριο, καμιά μέριμνα για φοιτητές.

-Αντίστοιχα, σημαντική επιβάρυνση έχουν επαγγελματίες, ερασιτέχνες κυνηγοί. Ενώ αν ισχύσει η άθλια αυτή απόφαση, θα υπάρχει σημαντική επιβάρυνση και για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων που ταξιδεύουν στην περιοχή πιο συχνά και βοηθούν (άμεσα ή έμμεσα) στη φύλαξη των οικοσυστημάτων, στην κατασκευή και συντήρηση μονοπατιών, καταφυγίων.

-Την ίδια ώρα, παρότι το εισιτήριο για ΙΧ είναι σχεδόν απαγορευτικό, καμιά μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά δεν υπάρχει (λεωφορείο ανά τακτή ώρα προς Πριόνια π.χ.). Η μόνη εναλλακτική είναι το ξεκίνημα της πορείας από τα 300 μ. υψόμετρο!

-Με βάση τα παραπάνω, το κόστος μερικών τυπικών αναβάσεων στον Όλυμπο αναμένεται να επιβαρύνει κάποιον τουλάχιστον 30 ευρώ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα παρέας τριών ατόμων που θα κάνει τριήμερη ανάβαση στον Όλυμπο και με ΙΧ θα προσεγγίσει το σημείο εκκίνησης που είναι εντός ζώνης φορέα (π.χ. Πριόνια, Διασταύρωση, Κρεβάτια, Ξερολάκκι κ.λπ.): 3 άτομα Χ 3 μέρες Χ 6 ευρώ = 54 ευρώ. ΙΧ: 3 Χ 12 ευρώ = 36 ευρώ. Σύνολο 90 ευρώ ή 30 ευρώ το άτομο.