Τις επόμενες 1- 2 εβδομάδες και το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των ενισχύσεων για τους πολίτες στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της χώρας, παράλληλα με τη διαδικασία αξιολόγησης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ανέφερε δε ότι και για τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, στις οποίες, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση, θα δοθεί και η 1η αρωγή ύψους 20% επί του τζίρου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ενισχύσεις στους ανέργους, η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ, η μη καταβολή του επιστρεπτέου μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και η χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

«Προβλέπονταν η στεγαστική συνδρομή, η οικοσκευή και η ενίσχυση στις επιχειρήσεις που δίνονταν από το υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη ενότητα ενοποιήθηκε η στεγαστική συνδρομή με την οικοσκευή κι όλα αυτά θα γίνουν αυτοματοποιημένα μέσα από μία πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στις 18 Αυγούστου, έτσι ώστε να υπάρξει γρήγορη εκταμίευση των πρώτων ποσών. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα οι πολίτες που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους θα έχουν πρώτη βοήθεια και θα τρέχει παράλληλα η αξιολόγηση του προβλήματος από το υπουργείο Υποδομών στο σπίτι τους, ώστε να υπάρξει πλήρης κρατική αρωγή».

«Στις επιχειρήσεις θα συστηθούν επιτροπές. Η πολιτεία από την ίδια πλατφόρμα θα δώσει αρωγή σε αυτές τις επιχειρήσεις μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η ίδια».

Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αποζημιώσεις και για τα αυθαίρετα κτίσματα, ο υπουργός είπε ότι οι δηλώσεις για τις ζημιές των ακινήτων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr συνδέονται με το έντυπο Ε9. Επομένως, ανέφερε, «τα δηλωμένα θα αποζημιωθούν. ‘Αρα και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης».

«Πάμε με τις δηλώσεις Ε9, επομένως τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία θα αποζημιωθούν ανάλογα με τις ζημιές που έχουν. Εάν τυχόν περιμέναμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής, θα αργούσαμε κάποιες εβδομάδες να γίνει η εκταμίευση πόρων. Επιλέξαμε την υπεύθυνη δήλωση από τον πολίτη σε τρεις κατηγορίες μεγέθους της ζημιάς. Μόλις τελειώσει η διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε εάν δεν υπάρχει δήλωση ή το ποσό της αποζημίωσης βγαίνει μικρότερο, θα υπάρχει από αχρεωστήτως καταβληθέντα για αυτούς τους πολίτες».

«Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ ταχύτητα και ασφάλειας. Η πολιτεία πρέπει να σεβαστεί τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτό που θα προκύψει μεταγενέστερα είναι το 80% κρατική αργωγή και 20% δάνειο μεγίστου ελληνικού δημοσίου στο τέλος της διαδικασίας της κρατικής αρωγής και μέχρι 70% αποζημίωση στις επιχειρήσεις, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Εκτιμώ ότι η πρώτη αρωγή θα καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει. Μπορεί να προκύψουν μελλοντικά περιπτώσεις που δεν καλύπτονται ή θα πρέπει αν δείξουμε ιδιαίτερη πρόνοια. Θα δούμε εάν μας έχει διαφύγει κάτι, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας», είπε.

Μειώσεις φόρων

«Έχουμε πετύχει βελτίωση του διαθέσουμε εισοδήματος των πολιτών μέσα από στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων από 22% στα 9% και τη προκαταβολή φόρου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η βούλησή μας είναι να μονιμοποιήσουμε κάποιες μειώσεις φόρων που δεν είχαν μόνιμο χαρακτήρα και να προσθέσουμε κάποιες άλλες με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο τα επόμενα χρόνια».

«Εφικτή η εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ»

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ 3,6% εφέτος είναι απολύτως εφικτή, ρεαλιστική και ίσως συντηρητική». Αυτό δε προκύπτει από τα εξής στοιχεία:

*Τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται στο 7μηνο αυξημένα κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020.

*Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 27,4% σε σύγκριση με το 2019.

*Η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε άνοδο κατά 42% το α’ πεντάμηνο.

*Οι αφίξεις τουριστών εξελίσσονται καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, στις 10 Αυγούστου οι αφίξεις εσωτερικού ήταν μειωμένες 20,4% σε σχέση με το 2019 και οι αφίξεις εξωτερικού μειωμένες κατά 36,5%. Συνολικά η μείωση ανέρχεται σε 31,7% και τα έσοδα από τις αφίξεις καλύπτουν ήδη το 70% των εσόδων το 2019.

Για την πιθανότητα ενός νέου lockdown

Ερωτηθεία αν θα μπορέσει η οικονομία να αντέξει ένα νέο lockdown, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε:  «Το lockdown δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης και δεν θα υπάρξει lockdown. Σε κάθε περίπτωση ο οποιοσδήποτε περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα έχει κόστος στην οικονομία, αλλά έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχουν μέτρα στήριξης που έχουμε κοστολογήσει περίπου στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τους επόμενους 3 με 4 μήνες για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα».