Όπως και στις περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές, έτσι και στην περίπτωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, ομάδες εθελοντών και κτηνίατροι έσπευσαν να δημιουργήσουν δομές για την περίθαλψη των ζώων που υπέστησαν εγκαύματα, αναπνευστικές δυσκολίες ή άλλες βλάβες από την πύρινη λαίλαπα.


Ωστόσο, οι πυρκαγιές δεν συμβαίνουν πάντοτε σε σημεία που βρίσκονται τόσο κοντά στον αστικό ιστό. Και όσο απομακρύνονται από αυτόν, τόσο πιθανότερο είναι αυτή η αναγκαία βοήθεια να καθυστερήσει σημαντικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε προσωρινά ένα πυρόπληκτο ζώο – αν και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να είμαστε σε επικοινωνία με κάποιον κτηνίατρο.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

1. Καλύπτουμε τις περιοχές με τις αλλοιώσεις με νωπές αποστειρωμένες γάζες ή γάζες εμποτισμένες με αντιβιοτικά.

2. Αφαιρούμε εκκρίσεις από τη μύτη και τα χείλη με νωπή γάζα.

3. Βάζουμε αντιβιοτικό κολλύριο στα μάτια.

4. Τοποθετούμε το ζώο σε δροσερό και σκιερό χώρο.

5. Κουρεύουμε την περιοχή με τις αλλοιώσεις όσο είναι εφικτό.

6. Ψεκάζουμε το ζώο με δροσερό νερό ή κάνουμε λουτρά με δροσερό νερό και αντισηπτικά σαμπουάν και ταυτόχρονα ήπιες μαλάξεις στα άκρα.

Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι απολύτως απαραίτητο το ζώο να μεταφερθεί σε κτηνίατρο, που είναι και ο μόνος που μπορεί να εκτιμήσει πραγματικά την κατάστασή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από