Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να καταπολεμήσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Καθώς οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να πλήττουν διάφορες περιοχές της Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί γρήγορα υποστήριξη για να βοηθήσει τις χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών και να προστατεύσουν ζωές και μέσα διαβίωσης.

  • Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair από τη Γαλλία αποστέλλονται στις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας για να ξεκινήσουν σήμερα τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης.
  • Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο υποστηρίζουν την Ελλάδα, καθώς και μια ομάδα πυρόσβεσης για την υποστήριξη επιχειρήσεων στο έδαφος.
  • Δύο ελικόπτερα για την υποστήριξη επιχειρήσεων στην Αλβανία θα αποσταλούν εξίσου από την Τσεχία και την Ολλανδία.
  • Επιπλέον, η Σλοβενία στέλνει μια ομάδα 45 πυροσβεστών στη Βόρεια Μακεδονία.

Όλη η βοήθεια κινητοποιείται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, με συγχρηματοδότηση από την Επιτροπή τουλάχιστον του 75% του κόστους μεταφοράς.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε:

«Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να στείλουμε βοήθεια καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη. Ευχαριστώ την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία για την ταχεία ανάπτυξη πυροσβεστικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων και μιας ομάδας πυροσβεστών για υποστήριξη χωρών που πλήττονται πολύ από δασικές πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή που αρκετές μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν πυρκαγιές, η Πολιτική Προστασία της ΕΕ διασφαλίζει ότι τα εργαλεία πυρόσβεσης που χρησιμοποιούνται είναι στη μέγιστη χωρητικότητα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης της ΕΕ σε περιόδους ανάγκης. »

Αυτή η υποστήριξη έρχεται πέρα από τις συντονισμένες από την ΕΕ επιχειρήσεις πυρόσβεσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία, καθώς και στη Σαρδηνία της Ιταλίας στα τέλη Ιουλίου. Δορυφορικοί χάρτες από τον κοινοτικό δορυφόρο Copernicus Emergency Management παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/7 βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας των χωρών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για να παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση και να διοχετεύσουν τη βοήθεια της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ