Με τη χώρα να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα – αν και σε καλύτερη κατάσταση από χθες – ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα προχωρήσει σε νέα έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη 1 το μεσημέρι από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή τη στιγμή, καίνε ακόμα οι μεγάλες φωτιές στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια. Σε εξέλιξη βρίσκεται και περιστατικό στην Ηλεία, ενώ βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν τα τρία μέτωπα σε Μεσσηνία και Μάνη.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Ρόδο, η οποία βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5, δηλαδή υπάρχει ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Εξάλλου, στο νησί των Ιπποτών, όπως και στην Κρήτη, εστάλη μήνυμα από το 112 προειδοποιώντας τον κόσμο να αποφύγει ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν φωτιά στην ύπαιθρο.

Η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη

Νωρίτερα, από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι πλέον υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και τα άλλα τρία βρίσκονται σε ύφεση.

«Οι άνδρες της πυροσβεστικής προσπαθούν να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό. Το θερμικό φορτίο είναι μεγάλο.  Με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα τμήματα καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα», ανέφερε ο υφυπουργός.

Η φωτιά έχει αφήσει στο πέρασμά της στάχτη και αποκαΐδια κατακαίοντας δασικές εκτάσεις, κατοικίες και περιουσίες πολιτών, καθώς και εκατοντάδες άτυχα ζώα.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε πως είναι 30.000 τα στρέμματα που έχουν καεί.

Η Εθνική Οδός, παράλληλα, έχει ανοίξει αλλά κλειστές είναι Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).