Αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Ηλεία με την Αρχαία Ολυμπία, το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό μνημείο, να κινδυνεύει από τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, επισημαίνει,  ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εικόνες από το IliaLive, με τουλάχιστον δύο σπίτια που καίγονται και κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Στην περιοχή μάλιστα μεταβαίνει αυτή την ώρα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ηλεία, με την πυρκαγιά που καίει εδώ και αρκετές ώρες να εξαπλώνεται ραγδαία, καίγοντας σπίτια και περιουσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews λεωφορεία μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αρχαία Ολυμπία ,ώστε να παραλάβουν τους πολίτες που δεν διαθέτουν δικούς τους όχημα, ώστε να εκκενωθούν σε ασφαλή απόσταση

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να φταίξουν ένα κλοιό προστασίας γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας των δήμων καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες του patrisnews, αναφέρουν πως η φωτιά καεί σπίτια και στον οικισμό Πελόπιο ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι στην Καυκανια και στο Πελοπίο και γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχει και το Beriev-200.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για την εκκένωση των κοινοτήτων Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι.