Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο το λεκανοπέδιο από τις Αχαρνές μέχρι και το παραλιακό μέτωπο.

Το σημερινό πρωινό δεν θυμίζει σε τίποτα Αύγουστο, καθώς ο ήλιος έχει κρυφτεί, η μυρωδιά του καμένου έχει τρυπώσει μέσα στα σπίτια και ο ουρανός έχει βαφτεί με το πορτοκαλί, το άσπρο και το μαύρο των καπνών.

Δείτε φωτογραφίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα μέρη της Αθήνας:

Oι καπνοί έφτασαν μέχρι την Τήνο!

«Πνίγηκε» η Ακρόπολη

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι συγκλονιστικές εικόνες του Associated Press από το πιο εμβληματικό σημείο της Αθήνας, την Ακρόπολη, η οποία είχε ως φόντο όχι τον κλασικό γαλανό ελληνικό ουρανό, αλλά το πορτοκαλί που δημιούργησαν οι καπνοί.

SOS από Εθνικό Αστεροσκοπείο

Συναγερμό για τα επιβλαβή σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης (04/08) το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες», σημείωσε σε ανάρτηση στο Facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το iqair.com μάλιστα έχει και μία λίστα με τις 10 περιοχές της Αττικής που έχουν τον πιο μολυσμένο αέρα, με το Περιστέρι να είναι στην κορυφή και να το ακολουθούν Παλαίο Φάληρο και Ρέντης.

Τι επισημαίνει πνευμονολόγος

Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και παραμονή σε εσωτερικούς κλειστούς και δροσερούς χώρους συνέστησε μέσω MEGA η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματία Τσικρικά, εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί σε όλη την Αττική από τη φωτιά στην Βαρυπόμπη.

«Τις τελευταίες ώρες αλλά και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές. Αν και καπνός υπάρχει σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής» σημείωσε η πνευμονολόγος.

«Όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον πνευμονολόγο τους και να μη σταματήσουν την αγωγή τους» τόνισε η γιατρός.

«Να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουμε σε εσωτερικούς και δροσερούς χώρους. Ο συνδυασμός αποπνικτικής ατμόσφαιρας και υψηλών θερμοκρασιών είναι πολύ επικίνδυνο για την αναπνευστική υγεία μας κοκτέιλ – δύσπνοια, βήχα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κ. Τσικρικά είπε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.