Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι στιγμές για τον Σπύρο Φωκά. Ο ηθοποιός νοσηλεύεται για τρίτη εβδομάδα στο Λαϊκό Νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Υπάρχει κινητοποίηση για να βοηθηθεί οικονομικά.

Από την Κόρινθο στην Αθήνα:

Όλα άρχισαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν η σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, διαπίστωσε ότι ήταν καταβεβλημένος. Άμεσα μεταφέρθηκε του από το σπίτι-κοντέινερ στο Καλαμάκι Κορινθίας στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα αιμοπετάλιά του ήταν πολύ πεσμένα και έκριναν πως πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στην Αθήνα. Έτσι κι έγινε, με τον 83χρονο ηθοποιό να νοσηλεύεται εδώ και τρεις εβδομάδες στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Οι πληροφορίες λένε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμμένη και εύχονται για το καλύτερο.

Εκκλήσεις για αίμα και οικονομική βοήθεια:

Τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου η κόρη του, Κωνσταντίνα Φωκά, και η σύζυγός του έκαναν εκκλήσεις για αίμα και οικονομική βοήθεια. Όπως ανέφεραν στην ανάρτηση, τελευταίο περιστατικό για τον ηθοποιό ήταν η κολπική μαρμαρυγή «που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητα του σε σημείο που δεν μπορεί να μείνει μόνος του ούτε δευτερόλεπτο. Είναι καθηλωμένος. Ο Σπύρος μας χρειάζεται καθημερινή φροντίδα από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικό ιατρικό εξοπλισμό και επισκευές στο οίκημα όπου διαμένει». Παράλληλα, έκαναν έκκληση για συλλογική βοήθεια.

Κινητοποίηση από την Άννα Φόνσου:

Ο Σπύρος Φωκάς, που μας έκανε περήφανους στο Χόλιγουντ και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τον ανάγκασαν να διαμένει μαζί με τη γυναίκα του σε κοντέινερ στην περιοχή της Κορινθίας.

Μάλιστα, λίγο καιρό πριν, η ΔΕΗ του είχε κόψει το ρεύμα και τότε το υπουργείο Πολιτισμού είχε προθυμοποιηθεί να πληρώσει την οφειλή. Σήμερα εξακολουθεί να ζει με μια πενιχρή σύνταξη και δεν τον φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες. Για την κατάσταση ενημερώθηκε η Άννα Φόνσου, πρόεδρος στο Σπίτι του Ηθοποιού, η οποία προσπαθεί να βρει λύσεις.

Ποιος είναι ο Σπύρος Φωκάς με τη διεθνή καριέρα:

Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1937 στην Πάτρα, όπου πέρασε τα πρώτα μαθητικά του χρόνια σε ιδιωτικό σχολείο. Όταν ήταν 9 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην πρωτεύουσα και έτσι ο Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, τελείωσε το σχολείο στην Καλλιθέα.

Ο ίδιος έχει πει πως το να γίνει ηθοποιός ήταν η φυσική εξέλιξη της παιδικής του συνήθειας να βλέπει 5 ή και περισσότερες ταινίες ημερησίως. Πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές του στη δραματική σχολή Μιχαηλίδη, έπαιξε στην ταινία «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού.

Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ιταλική ταινία «Ο θάνατος ενός φίλου» του Φραντσέσκο Ρόσι. Η Ιταλία έγινε δεύτερο σπίτι του ηθοποιού ο οποίος συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη. Όλη τη δεκαετία του ’60 ο Σπύρος Φωκάς έζησε και εργάστηκε στην Ιταλία. Παρά την απουσία του από την Ελλάδα, συμμετείχε στις ταινίες: «Ντάμα Σπαθί», «Στεφανία», «Έρωτας στην καυτή άμμο», «Εκείνοι που ξέρουν να αγαπούν».

Επίσης, κατάφερε το 1985 κατάφερε να μπει στο Χόλιγουντ. Ο ατζέντης του πληροφορήθηκε ότι έλειπε ένας ηθοποιός για την ταινία «Το διαμάντι του Νείλου» με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας και ειδοποίησε τον Φωκά. Όταν τον είδε ο σκηνοθέτης τον ξεχώρισε ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους για τον ρόλο και είπε «αυτόν θέλω». Ακόμη έχει παίξει στο «Ράμπο ΙΙΙ». Οι νεότεροι τον γνωρίζουν από τις τηλεοπτικές σειρές «Δύο ξένοι», όπου είχε μια έκτακτη συμμετοχή και «Της Αγάπης Μαχαιριά», όπου πρωταγωνιστούσε.