«Σε ένα περιβάλλον ανεμβολίαστων παιδιών και ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών θα έχουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό που θα μπορούσε να φέρει πολλές συρροές» επισήμανε για τα σχολεία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Τα self test, είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, σκοπεύουμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε από το φθινόπωρο με αντιγονικά τεστ για τους μη εμβολιασμένους δυο φορές την εβδομάδα. Αποστάσεις, μάσκες, κανόνες υγιεινής, οι λεγόμενες ‘φούσκες’, θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε» εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Η κ. Παπαευαγγέλλου σχολίασε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ μια μελέτη για τα σχολεία η οποία εξέτασε τα κρούσματα στους εκπαιδευτικούς το Μάρτιο – Απρίλιο στην Πενσιλβάνια με τεστ κάθε εβδομάδα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Οι εμβολιασμένοι είχαν 95% μικρότερη πιθανότητα να έχουν θετικό rapid test στον κοροναϊό.

«Τα παιδιά μου θα τα βάλω σε ένα είδος καραντίνας για λίγες μέρες όταν γυρίσουν» δήλωσε, δε.

Η καθηγήτρια σχολίασε ότι είδαμε κρούσματα σε μια μειοψηφία κατασκηνώσεων, δηλαδή όπου δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. «Ελπίζω ότι στα σχολεία θα τηρηθούν καλύτερα τα πρωτόκολλα» τόνισε. Η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, όχι όμως επιλεκτικά στα παιδιά, είναι σε όλους, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το σοκάκι της Μυκόνου σαν εσωτερικός χώρος»

Για τα νησιά και τις μάσκες υποχρεωτικά στους εξωτερικούς χώρους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιος που φροντίζει την υγεία του σε σοκάκι του Μυκόνου στις 10 το βραδύ θα πρέπει να φορά μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος.

«Εκεί δεν είναι εξωτερικός χώρος, είναι σαν εσωτερικός με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό» υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «οριζόντια να βάλουμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει συζητηθεί, αλλά ενδεχομένως να το εισηγηθούμε το χειμώνα ή με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων».

«Ποτέ δεν είχαμε πει να βγει η μάσκα από τους εσωτερικούς χώρους, είτε για ανεμβολίαστους είτε για εμβολιασμένους» υπενθύμισε.

Σταδιακή αύξηση σε νοσηλείες και ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι έχουμε σταδιακή αύξηση σε νοσηλείες και ΜΕΘ όχι κάτι εκρηκτικό, αλλά το παρατηρούμε. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι ποσό εύκολο το επιδημιολογικό φορτίο θα μετακινηθεί οπό τους νέους στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Στο Αττικό Νοσοκομείο ο καθηγητής και διευθυντής της ΜΕΘ κ. Τσαγκάρης μας είπε ότι 5 ασθενείς είναι στη ΜΕΘ, όλοι άνω των 60, όλοι ανεμβολίαστοι όλοι με υποκείμενα νοσήματα. Στην πλειοψηφία έχουμε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας» είπε χαρακτηριστικά.

Τρίτη ενισχυτική δόση: Τον Αύγουστο η εισήγηση

Για την τρίτη, ενισχυτική δόση που άρχισε να χορηγείται στο Ισραήλ, είπε ότι «έχει αρχίσει η κουβέντα και στην Ελλάδα το συζητάμε στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών, πρώτη προτεραιότητα είναι τα ευάλωτα άτομα, δηλαδή τα ανοσοκατεσταλμένα, το επεξεργαζόμαστε, και μέσα στον Αύγουστο θα εισηγηθούμε σχετικά».

«Προτεραιότητα είναι οι ευάλωτοι συνανθρώπου, μας μέσα σε αυτούς θα είναι και άνθρωποι πάνω από κάποια ηλικία. Περιμένουμε κι άλλες μελέτες που θα δείξουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» δήλωσε αναφορικά με τη μελέτη της Pfizer ότι η τρίτη δόση μπορούσε να καλύψει τη μετάλλαξη Δέλτα ως 11 φορές περισσότερο.