Η πλειονότητα των ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου επιδιώκει να εγείρει με κάθε μέσο που διαθέτει την επιθυμία στο κοινό για τη θωράκισή του και το προτρέπει να σπεύσει για να εμβολιαστεί. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι γκρίζες εξαιρέσεις οι οποίες στέκονται απέναντι στην κοινή λογική. Γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν η επιστημονική κοινότητα ξεκαθαρίζει ότι ο δρόμος προς την ελευθερία και την επιστροφή στην κανονικότητα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό. Δύο από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς με διεθνή εμβέλεια είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους αρκετό καιρό πριν. Και παρόλο που οι συνθήκες έχουν υπογραμμίσει την αναγκαιότητα μιας συλλογικής αντιμετώπισης για να πολεμηθεί η πανδημία και όλα τα δεινά που έχει επιφέρει, ο Ερικ Κλάπτον και ο Βαν Μόρισον προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στα μέτρα που έχουν παρθεί κατά του Covid-19.

Η στάση τους προκάλεσε και προκαλεί έκπληξη, αφού ένας από τους κλάδους που υπέστη τους πιο ισχυρούς κραδασμούς ήταν αυτός της τέχνης. Τον Νοέμβριο του 2020 οι δύο ζωντανοί θρύλοι είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους και κυκλοφόρησαν την από κοινού δημιουργία τους «Stand and Deliver», που ήταν μια δήλωση κατά του lockdown. Τα έσοδα από το κομμάτι μάλιστα πήγαν στο ταμείο οικονομικής ενίσχυσης του Μόρισον, το οποίο βοηθά τους μουσικούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της αδυναμίας να κάνουν συναυλίες την περίοδο της πανδημίας. Το τραγούδι που ερμήνευσε ο Κλάπτον – και έγραψε ο Βαν Μόρισον – δεν είναι και το μοναδικό μέσα από το οποίο εκφράζει την αγανάκτησή του για τα μέτρα που είχαν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο βρετανός σταρ έχει αφηγηθεί τις ενστάσεις του για όλες τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί μέσα από τα «Born to Be Free», «As Ι Walked Out» και «No More Lockdown».

Τα τελευταία νέα έρχονται από τον Ερικ Κλάπτον, ο οποίος αρνείται να δώσει συναυλία όπου απαιτείται το κοινό που θα τους παρακολουθήσει να προσκομίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του.

Απάντηση

Ο σημαντικός βρετανός καλλιτέχνης κοινοποίησε τη δήλωσή του μέσω του λογαριασμού Τelegram που διατηρεί ο ιταλός αρχιτέκτονας και σκεπτικιστής της πανδημίας Ρόμπιν Μονότι. Στην ουσία πρόκειται για απάντηση στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην οποία καθίστατο σαφές ότι θα απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού από όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση στα νυχτερινά κέντρα και στους χώρους διασκέδασης έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη δική του ανακοίνωση ο Ερικ Κλάπτον ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί σε «κανένα στάδιο όπου υπάρχει ένα κοινό που έχει διαχωριστεί. Αν δεν υπάρχει πρόβλεψη να παρευρεθούν όλοι οι άνθρωποι, διατηρώ το δικαίωμά μου να ακυρώσω τη συναυλία».

Η ανησυχία του και η αρνητική στάση του άρχισαν από τον Μάιο, όταν ο Κλάπτον μέσω του ίδιου λογαριασμού αφηγήθηκε τις αρνητικές εμπειρίες που είχε όταν εμβολιάστηκε με το AstraZeneca. Ο βρετανός κιθαρίστας ανέφερε ότι βίωσε τότε σοβαρές παρενέργειες, εξαιτίας των οποίων του προκλήθηκε η αμφιβολία για το αν θα μπορούσε να παίξει ξανά κιθάρα. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, έριξε λάδι στη φωτιά αφού γνωρίζουμε πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού – σύμφωνα με έρευνα 68.000 συμμετεχόντων από 15 χώρες που έχει δει το φως της δημοσιότητας – αρνείται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού εξαιτίας της έντονης φιλολογίας που έχει αναπτυχθεί γύρω από τις ενδεχόμενες παρενέργειες και βέβαια το αν ο έλεγχος των εμβολίων είναι επαρκής.

Η έρευνα, σύμφωνα με την «Guardian», που τρέχει από πέρυσι, διαπίστωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2021 το εμβόλιο των Oxford / AstraZeneca ήταν το πιο αξιόπιστο στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των ηλικιών κάτω των 65 ετών, αλλά αυτός ο βαθμός εμπιστοσύνης έχει μειωθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κατόπιν σχετικών ειδήσεων περί παρενεργειών.

Η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι «οι συμβουλές μας παραμένουν, τα οφέλη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων στην πλειονότητα των ανθρώπων. Εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους».

Οι επόμενες προγραμματισμένες παραστάσεις του Κλάπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο Royal Albert Hall, τον Μάιο του 2022. Ο χώρος θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις των ετήσιων Proms, τις καθημερινές δηλαδή συναυλίες ορχηστρικής κλασικής μουσικής της θερινής περιόδου, και άλλες εκδηλώσεις από τις 30 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, χωρίς κοινωνική απόσταση. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.