Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην παρεμποδίσει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, επειδή συνειδητοποίησε ότι οι κυρώσεις δεν θα λειτουργούσαν και επιθυμεί να αποφύγει μια αποξένωση με τη Γερμανία, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα, όπως θα έκανε ένας ορθολογικός παρατηρητής, ότι οι κυρώσεις είναι απίθανο να σταματήσουν την ολοκλήρωση του αγωγού γι ‘αυτό αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον μας να υπονομεύσουμε σημαντικά, να αποδυναμώσουμε τη διμερή μας σχέση (με τη σύμμαχο Γερμανία) για έναν αγωγό, του οποίου η κατασκευή θα συνεχιστεί, παρ΄ ολα αυτά» είπε ο Πράις σε δημοσιογράφους.

Εκκρεμεί όμως ακόμη επιβεβαίωση από το Βερολίνο. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε πάντως στην Ουάσινγκτον ότι προβλέπονται κυρώσεις εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου για να βλάψει την Ουκρανία. Η Γερμανία θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επανέλαβε πρόσφατα τις επιφυλάξεις του για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα όταν η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα, το Βερολίνο έκανε γνωστό πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και ενεργειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού Nord Stream 2.