Με την πανδημία του κοροναϊού να βρίσκεται σε έξαρση και τη μετάλλαξη Δέλτα να τείνει να επικρατήσει στη χώρα, πολλοί είναι οι ειδικοί που ζητούν την επαναφορά της μάσκας.

«Θα πρέπει να επιβληθεί άμεσα παντού, η μάσκα και τα μέτρα προστασίας όπως υπήρχαν από την αρχή της πανδημίας και είχαμε πάει τόσο καλά», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η γραμματέας της Ομοσπονδίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Όπως εξήγησε, επειδή η μετάλλαξη Δέλτα αφορά τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους, επιβάλλεται η χρήση της μάσκας «και θα πρέπει οι πολίτες να το καταλάβουμε από μόνοι μας και η πολιτεία να το επιβάλει δια αποφάσεως και όχι να είναι δυνητική όπως ήταν μέχρι χθες και είχαμε τα αποτελέσματα της Μυκόνου. Το έζησα στη Ρόδο, 23 Ιουνίου, την προηγούμενη μέρα όλοι φορούσαν μάσκες, την επόμενη μέρα όλη η Ρόδος ήταν χωρίς μάσκα».

Η κ. Ανεμοδουρά σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει κυρίως νέες ηλικίες. «Το καλό προς το παρόν είναι ότι δεν είναι σοβαρής νοσηρότητας, όμως δε σημαίνει πως αν περνάμε ελαφρύτερα τη λοίμωξη, ότι οι βλάβες οι οποίες γίνονται δε θα έχουν αργότερα επίδραση στην υγεία μας. Δυστυχώς βλέπουμε και επιπτώσεις μετά».

Σε ένα υψηλό ποσοστό οι νοσηλευόμενοι είναι ανεμβολίαστοι και νοσούν με την βρετανική ή την παλιά μετάλλαξη, σημείωσε η γραμματέας της Ομοσπονδίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Το ποσοστό που πρέπει να πειστεί να εμβολιαστεί είναι γύρω στο 10-15%. Είμαστε εμβολιαστικά στο 50-55% του γενικού πληθυσμού. Να λάβουμε υπόψη και τους νοσήσαντες που πρέπει να εμβολιαστούν».

Να προσέξουμε τον τρόπο που θα κάνουμε τις διακοπές μας, υπογράμμισε τέλος η κ. Ανεμοδουρά, και τόνισε πως ο εμβολιασμός παίζει σημαντικό ρόλο αλλά δεν αρκεί πια στην Δέλτα. Πρέπει να συνυπάρχουν και τα μέτρα ατομικής προστασίας.