«It’s coming home». Και να θέλεις να το αποφύγεις, δεν μπορείς εάν κυκλοφορείς έστω και λίγο αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο. Το τραγούδι – ανεπίσημος ύμνος της Εθνικής Αγγλίας παίζει παντού: στα ραδιόφωνα, στις παμπ, σε καταστήματα ρούχων, ακόμη και στο μετρό (όχι από τα μεγάφωνα, αλλά στα κινητά επιβατών). Από το 1996, όταν κυκλοφόρησε, το «It’s coming home» συνοδεύει κάθε αγώνα των Τριών Λεόντων (ο επίσημος τίτλος του, άλλωστε, είναι «Three Lions») και συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική ανάταση των Βρετανών, ιδίως σε περιόδους κακής ψυχολογίας όπως η τρέχουσα: ο κόσμος είναι μπουχτισμένος από τα απανωτά λοκντάουν, η ανεργία έχει αυξηθεί και το ποσοστό των ανθρώπων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. «Η πορεία της Αγγλίας στο φετινό Euro συνέτεινε στην καλλιέργεια αυτού που αποκαλούμε «feel-good factor» σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού – είτε είναι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι είτε δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το σπορ» μου λέει ο Ρίτσαρντ, κοινωνικός λειτουργός σε δήμο του Βορειοδυτικού Λονδίνου. «Το βλέπεις κι εσύ. Υπάρχει παντού – ή σχεδόν παντού – ένα διάχυτο αίσθημα ευεξίας, το οποίο έχει αντίκτυπο και στην οικονομία: στις αγορές που κάνουμε, είτε πρόκειται για ρούχα είτε για αλκοόλ, το οποίο καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες αυτόν τον καιρό».

Το τελευταίο είναι σίγουρο. Εκατοντάδες χιλιάδες Λονδρέζοι κατέκλυσαν μεσοβδόμαδα τις παμπ για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό. Η Ενωση Ιδιοκτητών Παμπ Βρετανίας προέβλεψε ότι χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα καταναλώνονταν σχεδόν επτά εκατομμύρια μπίρες, δηλαδή περισσότερες από 50.000 το λεπτό – και αυτό μόνο στις παμπ, χωρίς να υπολογίζονται τα κουτάκια που θα άνοιγαν στα σπίτια. Παράλληλα, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Λιανεμπόριο εξέφρασε φόβους ότι ενδέχεται να εξαντληθούν τα αποθέματα μπίρας εξαιτίας των ελλείψεων σε οδηγούς φορτηγών που προκαλούνται λόγω της πανδημίας και του Brexit – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Εν τω μεταξύ, με προσωπική απόφαση του Μπόρις Τζόνσον οι παμπ στην Αγγλία θα παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Κυριακή σε περίπτωση που ο τελικός του Euro οδηγηθεί στην παράταση ή και στα πέναλτι. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι προέβη σε επείγουσα τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία θα επιτρέψει στις παμπ να παραμείνουν ανοιχτές για επιπλέον 45 λεπτά: έως τις 11.15 το βράδυ, αντί για τις 10.30 που κλείνουν, διά νόμου τις Κυριακές. «Ολόκληρο το έθνος παρακολουθεί τους αγώνες καθηλωμένο. Η απόφασή μας διασφαλίζει ότι οι πολίτες μπορούν να συναντηθούν και να απολαύσουν τον τελικό σε μια παμπ, εάν το επιθυμούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Είναι αλήθεια ότι αυτές τις ημέρες όλα κινούνται σε ρυθμούς Euro. Βέβαια, οι κάτοικοι μιας γειτονιάς του Δυτικού Λονδίνου το παράκαναν: αγόρασαν όλες (περίπου 200) τις σημαίες του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Αγγλίας, από τα καταστήματα της περιοχής και διακόσμησαν έναν ολόκληρο δρόμο για να (επι)δείξουν την υποστήριξή τους στην ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, βγαίνουν στα παράθυρα κάθε πρωί από τις 7 και τραγουδούν –  τι άλλο; – «It’s coming home».

Στο τραγούδι αυτό δόθηκε μέχρι και… βασιλική σφραγίδα: η μπάντα του Συντάγματος Coldstream Guards – η παλαιότερη και πιο ξακουστή του βρετανικού στρατού – το εκτέλεσε προχθές στους κήπους του Clarence House, κατά παραγγελία του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου. Ο γιος του Ουίλιαμ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αγγλίας, βρέθηκε χθες το βράδυ στο Γουέμπλεϊ για να παρακολουθήσει τον ημιτελικό εναντίον της Δανίας μαζί με ακόμη 60.000 οπαδούς.

Αρκετοί εξ αυτών, πάντως, δεν μπόρεσαν να φορέσουν την εμφάνιση της ομάδας επειδή τα καταστήματα είχαν ξεπουλήσει. Χθες το μεσημέρι το επίσημο κατάστημα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είχε διαθέσιμα μόνο μεγέθη XXXL (προς 69,95 στερλίνες), ενώ στο σάιτ της Nike είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα.

Οι πιο τυχεροί έδωσαν ραντεβού στα καθίσματα του Γουέμπλεϊ. Οι υπόλοιποι στην παμπ της γειτονιάς τους. Αλλά για μισό λεπτό. Τον κορωνοϊό τον ξεχάσαμε; Πολλοί επιστήμονες, ακόμη και υπουργοί (οι τελευταίοι κατ’ ιδίαν), προειδοποίησαν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων, με το Euro να υποδεικνύεται, εν μέρει, ως υπεύθυνο. «Κανείς δεν έχει όρεξη να το συζητήσει αυτό. Ομως, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, ήταν άραγε η κατάλληλη στιγμή να επιτρέψουμε τις συναθροίσεις; Ηταν η ώρα να αφήσουμε 60.000 ανθρώπους να συνωστιστούν στο μετρό για να φτάσουν στο Γουέμπλεϊ και μερικά εκατομμύρια ακόμη να κατασκηνώσουν στις παμπ της χώρας;» διερωτήθηκαν οι «Τάιμς». Την απάντηση θα τη μάθουμε σύντομα…