Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων – και δη των νέων σε ηλικία ανθρώπων – να εμβολιαστούν, με τον αριθμό των ραντεβού να έχει εκτοξευθεί την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-30, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν την προθυμία τους να εμβολιαστούν, με τον αριθμό των ραντεβού να είναι παραπάνω από διπλάσιος σε σχέση με περίπου πριν δύο εβδομάδες.

Τα 150 ευρώ του Freedom Pass φαίνεται πως… δελέασαν αρκετούς νέους ηλικίας 18-25, ηλικιακή ομάδα όπου αυτή τη στιγμή καταγράφονται τα περισσότερα ραντεβού (αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο από το 1/5 των συνολικών ραντεβού που έχουν κλειστεί).

Αυτό φαίνεται και στο γράφημα όπου η γκρι γραμμή καταγράφει τα ραντεβού στο γενικό πληθυσμό (εδώ έχουν συμπεριληφθεί και ευπαθείς, υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί) και η μπλε γραμμή την ηλικιακή ομάδα 18-24:

Στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι τις τελευταίες επτά μέρες είδαμε μία σημαντική επιτάχυνση ως προς την προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν ραντεβού.

Θέλω να εκφράσω την ελπίδα μου ότι αυτός ο αυξημένος ρυθμός προσέλευσης στη διαδικασία του εμβολιασμού θα συνεχιστεί και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, τελικά, θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε νικητές και από αυτήν την περιπέτεια, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε ακόμα πιο συστηματικά με τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στα ραντεβού και μόνο, με τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους στη χώρα μας να παραμένουν αρκετά χαμηλά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, στην ηλικιακή ομάδα των 25-49 καταγράφεται ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό, με το 42,3% να έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Eνδιαφέρον, βέβαια, θα είχαν και τα στοιχεία ανά δεκαετία στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Αντίθετα, στους 18-24 το ποσοστό εμβολιασμών παραμένει αρκετά χαμηλό με μόλις το 13% να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Όσον αφορά στον πλήρη εμβολιασμό, τα ποσοστά είναι 22,4% για τους 25-49 και 8,3% για τους 18-24. Εικάζεται ότι από τα ποσοστά αυτά ένα μικρό μέρος αφορά σε αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για να φτάσουν μια και καλή στην πολυπόθητη ανοσία.