Ο Ολυμπιακός, σαν σήμερα το 1961, έγραψε ακόμη μια φορά ιστορία, αφού κατάφερε να επικρατήσει με 2-1 της σπουδαίας τότε Σάντος του Πελέ στην κατάμεστη Λεωφόρο.

Οι Ερυθρόλευκοι έβγαλαν τεράστια ψυχή στον αγωνιστικό χώρο και μπροστά στον κόσμο τους έδειξαν σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει Ολυμπιακός και νίκησαν την ομάδα θρύλο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, με τον Πελέ στη σύνθεσή της, που τότε έκανε περιοδεία στην Ευρώπη και αγωνιζόταν στα κορυφαία γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου.

Τότε λοιπόν, στις 4 Ιουλίου 1961, στο κατάμεστο από 25.000 κόσμο «Απόστολος Νικολαΐδης», οι παίκτες του Τζίνα Σιμονόφσκι υπέταξαν τη μεγάλη Σάντος, στις τάξεις της οποίας αγωνιζόταν ο -κατά πολλούς- κορυφαίος παίκτης που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Με ποδοσφαιριστές όπως οι Κουτίνιο, Πέπε, Ζίτο και Ζιλμάρ στις τάξεις της, όλοι τους παγκόσμιοι πρωταθλητές τρία χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ της Σουηδίας, η Σάντος υπέκυψε στην ανωτερότητα των παικτών του Ολυμπιακού, που πήραν ιστορική νίκη με σκορ 2-1, υποχρεώνοντας τους Βραζιλιάνους στη μοναδική τους ήττα στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία.

Τα γκολ των Ποσειδώνα (10′) και Σουρούνη (43′) έβαλαν με δύο τέρματα μπροστά τον Ολυμπιακό, που, παρά τη μείωση του σκορ σε 2-1 από τον Ζίτο στο 50′ (η μπάλα άλλαξε πορεία και μπέρδεψε τον Σάββα Θεοδωρίδη), κράτησε το προβάδισμα μέχρι το φινάλε, γεμίζοντας τους δρόμους του Πειραιά και της Αθήνας με πλήθος κόσμου που χάρηκε με την ψυχή του και τραγούδησε για το μεγάλο επίτευγμα των «ερυθρόλευκων γιγάντων».

Η παγκόσμια αυτή επιτυχία έμελλε να συνοδεύει τον Ολυμπιακό στο πέρασμα των χρόνων, αφού έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του, μέσω του ύμνου της ομάδας, που γράφτηκε το 1980 από τους Σπύρο Βαλσαμάκη, Κωνσταντίνο Κιλιμάντζο και ερμηνεύτηκε από τον Χρήστο Βολιώτη.

Οι ιστορικές συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Καμπόλης, Στεφανάκος, Πολυχρονίου, Σημαντήρης, Κοτρίδης (Σπετσέρης 54′), Γκαβέτσος, Παπάδογλου, Μπέμπης (Σουρούνης 2′), Σιδέρης, Ποσειδώνας.

Σάντος: Λαέρτσιο, Τζετούλιο, Μάουρο, Ντάλμο, Λίμα, Ντορβάλ (Σορμάνι 13′), Μαντζάλβιο, Ζίτο, Κουτίνιο, Πελέ, Πέπε.