Το επόμενο μοντέλο της Volvo θα φέρει ένα νέο πρότυπο για την ασφάλεια των επιβατών. Συγκεκριμένα, η νέα ναυαρχίδα θα φέρει κορυφαία τεχνολογία ασφαλείας στο βασικό εξοπλισμό ώστε να σώζει ακόμη περισσότερες ζωές. Το XC90 , που θα κυκλοφορήσει το 2022, θα φέρει την «έξυπνη» τεχνολογία LiDAR . Η συγκεκριμένη τεχνολογία φέρει αναπτυγμένη την αυτόνομη οδήγηση, θα εξοπλίζεται με προηγμένους αισθητήρε κ.α.   Το νέο πακέτο στοχεύει να μειώσει κι άλλο τις συγκρούσεις, με το ρυθμό μείωσης να αυξάνεται σταδιακά χάρη στις ασύρματες (over-the-air) αναβαθμίσεις λογισμικού.

Οι νέες τεχνολογίες είναι επίσης σχεδιασμένες για να αντιμετωπίζουν ειδικά εκείνες τις κυκλοφοριακές συνθήκες που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των σοβαρών τραυματισμών και των απωλειών ζωής που εξακολουθούν να σημειώνονται σήμερα.

Ουσιαστικά η μεγάλη διαφορά με τιςπροηγούμενες γενιές της τεχνολογίας είναι ότι αυτή δεν θα ειδοποιεί απλά τον οδηγό για πιθανούς κινδύνους, αλλά θα επεμβαίνει σταδιακά όλο και περισσότερο με τον ενδεδειγμένο τρόπο για να προληφθούν οι συγκρούσεις.

Oλα αυτά χάρη στον υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, και τη νέα πλατφόρμα αισθητήρων στο νέο μοντέλο.  Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, είναι ότι, θα υπάρχει μείωση στην ασφάλιση των οχημάτων της σουηδικής φίρμας, μιας και τα ατυχήματα τα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα της Volvo,  γίνονται όλο και πιο σπάνια.  Ως προαιρετικός εξοπλισμός αυτόνομης οδήγησης για χρήση στους αυτοκινητόδρομους, το Highway Pilot θα ενεργοποιείται για τους πελάτες όταν εξακριβώνεται ότι είναι ασφαλές και νομικά επιτρεπτό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και συνθήκες.