Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποκάλυψαν λεπτομέρειες για την ανάκτηση των δύο κλεμμένων έργων από την Εθνική Πινακοθήκη.

Το βράδυ της Δευτέρας μετά από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια συνελήφθη 49χρονο από το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής για την κλοπή δύο έργων ανεκτίμητης αξίας.

Ο 49χρονος ομολόγησε την συμμετοχή του στην κλοπής και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο που έκρυβε τους δύο πίνακες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα σε σημείο μέσα σε ρεματιά συσκευασμένοι και προστατευμένοι για να μην υποστούν φθορές .

«Eύχομαι όλα τα έργα στην πατρίδα μας να βρουν τη θέση που τους αρμόζει» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

«Ο πίνακας έχει ιδιαίτερη αξία για τον ελληνικό λαό καθώς τον αφιέρωσε ο ίδιος ο ζωγράφος με ιδιόχειρη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την αγώνα του. Ήταν αδύνατον ο πίνακας αυτός να πουληθεί ή να εκτεθεί πουθενά. Ήταν σαφές ότι ήταν προϊόν κλοπής. Η Πινακοθήκη έκλεισε λίγο μετά την κλοπή για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισής της» εξήγησε από την μεριά της η υπουργός Πολιτισμού.

«Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Από το 2012 η αστυνομία δεν σταμάτησε την έρευνα για τον εντοπισμό του πίνακα. Και προσωπικά και εκ μέρους της Εθνικής Πινακοθήκης ευχαριστώ πολύ» συνέχισε η κ. Μενδώνη.

Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμη έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα από την αστυνομία .

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη κλοπή των πινάκων είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 από δύο άτομα εκ των οποίων ο ένας μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη παραβιάζοντας μια πόρτα αλουμινίου, έκοψε με κοπίδι τους πίνακες από τις κορνίζες και διέφυγε.