Συντονισμένη επιβολή καραντίνας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Βρετανούς τουρίστες επιδιώκει η Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, με την υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν, εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) του νέου κοροναϊού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, μάλιστα, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής, έκανε αναφορές στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία άνοιξε τις πύλες της στους Βρετανούς τουρίστες και τώρα βλέπει αύξηση των κρουσμάτων.

Περιορισμό των μετακινήσεων πολιτών εκτός ΕΕ στην Ευρώπη θέλει η Άνγκελα Μέρκελ, για το καλοκαίρι, καθώς οι ρυθμοί εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών δεν αρκούν για να κρύψουν την ανησυχία για τη λεγόμενη «ινδική μετάλλαξη», που θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική και ήδη επιβαρύνει την κατάσταση στη Βρετανία.

Η καγκελάριος φρόντισε, εξάλλου, να «ανάψει το πράσινο φως» για επιβολή μέτρων, όπως η καραντίνα για τους τουρίστες εκτός ΕΕ, ήδη με τις δηλώσεις που έκανε κατά την προσέλευσή της στη Σύνοδο, λέγοντας ότι θα επεδίωκε έναν πανευρωπαϊκό συντονισμό για τον περιορισμό της επιδημίας.

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την «ινδική μετάλλαξη», που όπως προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες πρόκειται να κυριαρχήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, χτυπώντας κυρίως τις κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρει το Politico, η καγκελάριος Μέρκελ «τα έψαλε» στην πορτογαλική κυβέρνηση που, όντας στην «πράσινη» βρετανική λίστα, άνοιξε τις πύλες της για τους Βρετανούς τουρίστες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τώρα αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα και να ετοιμάζεται για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Μέρκελ: «Η Ελλάδα δέχεται Ρώσους με το μη εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ Sputnik»

Σύμφωνα με το Politico, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην τακτική που ακολουθεί η χώρα μας σε σχέση με τους τουρίστες από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται τους εμβολιασμένους χωρίς να λαμβάνει μέτρα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο Sputnik-V δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο  Ευρωπαίο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» αναγνώρισαν ότι τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, παράλληλα όμως συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα και το δείκτη μεταδοτικότητάς της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.

Επιπλέον, οι «27» τόνισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και, ως εκ τούτου, τα θετικά κρούσματα και οι νοσηλείες από κοροναϊό μειώνονται όλο και πιο πολύ.

Σε ό,τι αφορά τα έως τώρα διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη επαναλειτουργία της Ενιαίας Αγοράς.

Τέλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, ενώ πολλοί εξ αυτών ζήτησαν τη συντονισμένη εφαρμογή του από όλα τα κράτη-μέλη.