Η Κίνα τριπλασίασε τον Ιούνιο την ημερήσια χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19, ανοσοποιώντας το 44% του πληθυσμού της με τουλάχιστον μία δόση, αλλά ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν κατά του άμεσου ανοίγματος των συνόρων, επικαλούμενοι την ανομοιόμορφη κυκλοφορία των εμβολίων και το χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού.

Η Κίνα χορήγησε κατά μέσο όρο 17,3 εκατ. δόσεις την ημέρα έως τώρα τον Ιούνιο, συγκριτικά με 4,8 εκατ. τον Απρίλιο, καθώς διεύρυνε τη λίστα των εγκεκριμένων εμβολίων σε επτά προσθέτοντας τρία ακόμα εγχώριας ανάπτυξης, ενώ συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, χθες χορηγήθηκαν περίπου 19,8 εκατ. δόσεις εμβολίων, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 923,91 εκατ.

Ανομοιόμορφο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Ωστόσο η κυκλοφορία τους είναι ανομοιόμορφη.

Έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι μεγάλες πόλεις του Πεκίνου και της Σανγκάης είχαν ανοσοποιήσει πλήρως σχεδόν το 70% και το 50% των κατοίκων τους, αντίστοιχα, ωστόσο το ποσοστό στις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Σαντόνγκ παραμένει κάτω από το 20%.

«(Η Κίνα) είναι μια τόσο μεγάλη χώρα…Μόλις ανοίξει κάποια από τις περιοχές της, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε περιοχές που δεν έχουν φθάσει ακόμα σε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού», είπε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Φενγκ Τζιτζιάν, ερευνητής στο κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

Δεν έχουμε επιλέξει το… τείχος ανοσίας μας

Ο Φενγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει ακόμα καταλήξει ποιο ποσοστό εμβολιασμού θα επιτρέψει με ασφάλεια να αναπροσαρμοστούν τα μέτρα έλεγχου της πανδημίας, περιλαμβανομένης της χαλάρωσης της καραντίνας ή των τεστ κοροναϊού για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα.

Η Κίνα θα περιμένει τώρα να δει πώς θα διαχειριστεί η Ιαπωνία την έξαρση του ιού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον επόμενο μήνα πριν αποφασίσει πόσο γρήγορα χρειάζεται το Πεκίνο να χαλαρώσει τους συνοριακούς του ελέγχους, δήλωσε πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Η Κίνα θα εντείνει επίσης τους εμβολιασμούς προετοιμαζόμενη για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αρκετές κομητείες και περιοχές στην πόλη Τζανγκτζιακού στη βόρεια Κίνα, που θα φιλοξενήσει κάποια αγωνίσματα, παροτρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, κάνοντας λόγο για «απαραίτητη συνεισφορά» εκ μέρους τους για τη διεθνή αθλητική διοργάνωση.

Στο πλαίσιο της εμβολιαστικής εκστρατείας της πόλης, οι αρχές απέτρεψαν πάνω από 1.800 ανεμβολίαστους επισκέπτες να εισέλθουν σε πάρκο στην περιοχή Σουανχούα νωρίτερα αυτό το μήνα και τους έδωσαν οδηγίες να μεταβούν σε κοντινά κέντρα εμβολιασμού, σύμφωνα με ανάρτηση των τοπικών αρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος και το έργο είναι μεγάλο», είπε ο Γου Γουεϊντόνγκ, επικεφαλής της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη, σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτό τον μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πόλη υστερεί σε σχέση με τον εμβολιαστικό της στόχο, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Στρατηγική μηδενικής ανοχής

Η Κίνα διατηρεί υπό έλεγχο την τοπική μετάδοση διενεργώντας τεστ COVID μεγάλης κλίμακας και σφραγίζοντας γειτονιές και δρόμους όταν εμφανίζονται νέα κρούσματα. Αρνείται να εγκαταλείψει τη στρατηγική της «μηδενικής ανοχής», παρόλο που οι τοπικές εξάρσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές σε άλλες χώρες.

Ο Τζανγκ Γουενχόνγκ, επικεφαλής ομάδας ειδικών για την αντιμετώπιση της COVID-19 στη Σανγκάη, ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ότι είναι πολύ νωρίς να εγκαταλειφθεί η πολιτική αυτή ή να ανοίξει τελείως η χώρα πριν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων φθάσει τουλάχιστον στο 70%.

Χαμηλά τα κρούσματα

Για την Κίνα, η χαμηλή τοπική μετάδοση είχε και άλλη όψη –τη δυσκολία να αξιολογηθεί το πόσο αποτελεσματικά η εμβολιαστική εκστρατεία θα βοηθήσει να συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού. Κάποιες χώρες όπως η Βρετανία και η Χιλή βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των νέων κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, κάτι που φαίνεται να αποτελεί προειδοποίηση για την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ