Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μίλησε ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων (ως προϊστάμενος του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ECPRD).

«Δεν υπάρχουν απόλυτα δικαιώματα, όλα υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς. Εδώ λοιπόν, έχουμε μια περίπτωση τέτοια περιορισμού δικαιωμάτων αλλά αυτοί οι περιορισμοί προκύπτουν μέσα από μια σύγκρουση», ξεκαθάρισε αρχικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Στη σύγκρουση δικαιωμάτων, τότε η έννομη τάξη προχωρά σε στάθμιση. Τα δικαιώματα είναι ισότιμα. Από τη μια έχουμε το κοινωνικό δικαίωμα, δηλαδή της προστασίας της υγείας και της ζωής κατ’ επέκταση. Από την άλλη, έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στα θέματα, υγείας που και αυτό είναι συνταγματικό δικαίωμα».

Υπό προϋποθέσεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Και από τη στιγμή «που έχουμε ισότιμα δικαιώματα, με τη στάθμιση προσπαθούμε να ικανοποιηθούν ισόρροπα. Αν δεν είναι δυνατό αυτό, τότε θα δούμε ποιο θα υποχωρήσει μια συγκεκριμένη στιγμή. Όχι γενικά και αόριστα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξήγησε και το εξής: «Εδώ που έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή διαρκώς με ευαίσθητες ομάδες, όπως οι γιατροί, το υγειονομικό προσωπικό, αυτοί που εργάζονται στους οίκους ευγηρίας, είναι λογικό η στάθμιση να είναι υπέρ της προστασίας της υγείας και άρα, να είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Τόνισε όμως, πως «με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να έχουν εξαντληθεί πρώτα όλα τα άλλα. Δηλαδή μπορεί να εργαστεί εκείνος που να μην έρχεται σε επαφή; Μπορεί να είναι τηλεργασία; Και αν δεν είναι εφικτό, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Και μπορούμε να πούμε να έχουμε μια στάθμιση τέτοια που να λέει ότι μπορεί να γίνει αναστολή. Ό,τι έκαναν στην Ιταλία. Μια άδεια άνευ αποδοχών ή μια άδεια σύντομη μετ’ αποδοχών. Δεν σημαίνει όμως, ότι θα περάσουμε κατευθείαν σε απολύσεις όπως ακούγεται».