Το ημερολόγιο έδειχνε τη 12η Ιουνίου του 2004, όταν το «πειρατικό» ξεκινούσε το ταξίδι του στα πορτογαλικά γήπεδα για το Euro και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθήσει. Η «βόμβα» της πρεμιέρας απέναντι στους διοργανωτές με 2-1 ήταν απλά η αρχή για την αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ.

Η Ελλάδα ήταν πετυχημένη μόνο και μόνο από την παρουσία της στο Euro, εξάλλου ήταν μόλις η δεύτερη φορά της σε τελική φάση της γιορτής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μετά την παρθενική της συμμετοχή το 1980.

Ωστόσο οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μπήκαν πανέτοιμοι σε έναν αγώνα που όλοι περίμεναν να δουν τη «γαλανόλευκη» να υποτάσσεται στην γηπεδούχο Πορτογαλία και τελικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έγιναν ποτέ σε πρεμιέρα. Αργότερα βέβαια κατάφερε να πετύχει ίσως την κορυφαία έκπληξη στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κατακτώντας το Euro.

Σε εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα στο Ντραγκάο η Ελλάδα προηγήθηκε μόλις στο 7′ με το σουτ του Καραγκούνη, ενώ στο 51′ ο Μπασινάς εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που είχε κερδίσει λίγο νωρίτερα ο Σεϊταρίδης από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, δίνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων στην Εθνική.

Το μόνο που κατάφεραν οι Πορτογάλοι ήταν να μειώσουν με τον Ρονάλντο στις καθυστερήσεις και η Ελλάδα κατάφερε να γράψει ιστορία παίρνοντας την πρώτη της νίκη σε τελική φάση. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή…

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Πάουλο Φερέιρα, Αντράντε, Κόουτο, Ρουί Ζορζ, Μανίς, Κοστίνια (66’ Νούνο Γκόμεζ), Φίγκο, Ρουί Κόστα (46’ Ντέκο), Σιμάο (46’ Κριστιάνο Ρονάλντο), Παουλέτα.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας, Καραγκούνης (46’ Κατσουράνης), Ζαγοράκης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (68’ Νικολαΐδης), Χαριστέας (74’ Λάκης), Βρύζας.