Η Βρετανία είναι η τελευταία χώρα που έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό εφήβων άνω των 12 ετών με το σκεύασμα της Pfizer για την προστασία από την COVID-19.

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι οι έφηβοι θα μπορούσαν να… τσιμπηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η Γαλλία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν την απόφαση τους να χορηγήσουν το εμβόλιο σε έφηβους άνω των 12 ετών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά από 12 ετών και άνω, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 12 – 15 ετών στην Ε.Ε.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη λάβει οι αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ και Καναδά.

Χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ιταλία: Στις 31 Μαΐου ενέκρινε την επέκταση της χρήσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Γερμανία: Από τις 7 Ιουνίου θα δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών να εμβολιάζονται.

Πολωνία: Την ίδια μέρα θα δώσει τη δυνατότητα του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Λιθουανία: Τον Ιούνιο αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 12 ετών.

Εσθονία: Έως το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων, όπως ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ERR, επικαλούμενος τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου για τον COVID-19.

Ρουμανία: Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι παιδιά από 12 ετών μπορούν να κάνουν εμβόλια από την 1η Ιουνίου.

Αυστρία: Η χώρα σκοπεύει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών έως το τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Vindobona.

Ουγγαρία: Άρχισε τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 16-18 ετών στα μέσα του περασμένου Μαΐου, σύμφνω με το Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua.