Η Βρετανία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του AstraZeneca για παραγγελίες εμβολίου που έχει τροποποιηθεί ώστε να καλύπτει το στέλεχος βήτα του κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική.

Το Λονδίνο έχει μάλιστα δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να λάβει έγκριση με διαδικασίες fast-track, αναφέρει το Reuters.

Τον Φεβρουάριο η Νότια Αφρική πάγωσε τη χρήση του εμβολίου της Astra όταν διαπιστώθηκε ότι προσφέρει ελάχιστη προστασία έναντι του στελέχους B.1.351, το οποίο μετονομάστηκε σε παραλλαγή «βήτα» σύμφωνα με το νέο σύστημα ονοματοδοσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης θεωρούν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος πρώτη προτεραιότητα και η βρετανο-ολλανδική AstraZeneca έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να παρουσιάσει νέα βερσιόν του εμβολίου το φθινόπωρο.

Αυτή την εβδομάδα, ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα συναντηθεί στην Οξφόρδη με τους ομολόγους του στην G7 και θα αδράξει την ευκαιρία για να αναδείξει το ρόλο της Βρετανίας στην ανάπτυξη του εμβολίου της Astra, αναφέρει το Reuters.

Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ότι η Βρετανία πέτυχε τον στόχο της να εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του ενήλικου πληθυσμού της, ορόσημο που αναμένεται να επιτευχθεί την Τετάρτη σύμφωνα με το υπουργείο.