Πονοκέφαλο αποτελούν για το μέγαρο Μαξίμου τα απανωτά χτυπήματα του οργανωμένου εγκλήματος το τελευταίο διάστημα, καθώς το ζήτημα της ασφάλειας φαίνεται ότι αρχίζει να προκαλεί «ρωγμή» στην εικόνα των πολιτών για το κυβερνητικό έργο.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει υψηλούς οικονομικούς στόχους

Η έξαρση των αιματηρών περιστατικών στο οργανωμένο έγκλημα γεννά πολλές σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι επίκειται πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως τονίζουν ότι «το υπουργείο προστασίας του Πολίτη κάνει αυτό που πρέπει να κάνει» και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει ασφαλής χώρα, με τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη και με αστυνόμευση στις γειτονιές.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το οργανωμένο έγκλημα προφανώς υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και τις επιχειρησιακές της ικανότητες.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι σε λιγότερο από ένα μήνα εκτελέστηκαν τέσσερα συμβόλαια θανάτου. Αυτό το μπαράζ των δολοφονιών έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να σπεύδει να κηρύξει τώρα τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα και την Ντόρα Μπακογιάννη να μιλά για διείσδυση της βαλκανικής μαφίας στην ελληνική αγορά.

«Πρέπει να φανεί και η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας σε αυτό το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει καθαρά πολύ υψηλούς οικονομικούς στόχους» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη μιλώντας στο MEGA.

Κατρακύλησε στο 28%

Η εγκληματικότητα όπως φάνηκε και στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, κοστίζει στην κυβέρνηση καθώς οι θετικές εντυπώσεις των πολιτών για το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του εγκλήματος έχουν κατρακυλήσει στο 28%.

Μάλιστα ακριβώς σε αυτό το σημείο επικεντρώνουν την κριτική τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι το δόγμα νόμος και τάξη ουσιαστικά οδήγησε σε καταστολή σε βάρος των πολιτών και όχι στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλεαις των πολιτών.

Το δόγμα νόμος και τάξης στόχευσε τις διαδηλώσεις

«Το δόγμα νόμος και τάξης καταλάβαμε όλο αυτό το διάστημα περιορίστηκε στην αντιμετώπιση των φοιτητών και των διαδηλωτών» τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα στη Βουλή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Οι διαρροές μάλιστα ότι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τον κύκλο του αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλα συμβόλαια θανάτου που εκκρεμούν προκαλούν αντιδράσεις.

«Υπάρχουν πάντοτε στο οργανωμένο έγκλημα εξάρσεις και υφέσεις των μεταξύ τους εκκαθαρίσεων. Δεν είναι τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι τα τελυταία 30 χρόνια» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θέλοντας κατά κάποιο τρόπο να υποβαθμίσει την οξύτητα του προβλήματος.

«Δεν είναι έτσι και αφήστε τις σκοπιμότητες με τις οποίες πραγματικά δηλητηριάσατε την ελληνική κοινωνία και κερδίσατε τις εκλογές» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Σημείο καμπής και συμβόλαια θανάτου

Σημείο καμπής στην εικόνα της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας δείχνουν να είναι τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης τον περασμένο Μάρτιο, καθώς αποτέλεσε το αποκορύφωμα του κυνηγητού της αστυνομίας κατά των νέων και των απλών πολιτών στις πλατείες ενώ την ίδια στιγμή μεγάλη και μικρή εγκληματικότητα δείχνει να βρίσκεται σε έξαρση όπως μαρτυρά και το καθημερινό αστυνομικό δελτίο με μερικές από τις ανθρωποκτονίες να είναι κυριολεκτικά σοκαριστικές όπως αυτή στα Γλυκά Νερά.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα τέσσερα συμβόλαια θανάτου σε λιγότερο από ένα μήνα: Στις 7 Μαΐου, εκτελείται μέρα μεσημέρι επιχειρηματίας στο κέντρο της Ζακύνθου. Μια εβδομάδα μετά μπροστά σε ανυποψίαστους περαστικούς εκτελείται εν ψυχρώ ο γνώριμος στις Αρχές με το παρατσούκλι «Κεφάλας». Δυο εβδομάδες μετά σε νέο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα Σεπόλια εκτελείται βαρόνος των ναρκωτικών και μετά από λίγες ώρες δολοφονείται στη Βάρη ο πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης.

Ενώ πριν από περίπου δύο μήνες σοκ είχε προκαλέσει η στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Με φόντο όλα αυτά στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis από το 52% των ερωτηθέντων που έβλεπαν θετικά το έργο της κυβέρνησης το Σεπτέμβριο του ’19, οι θετικές εντυπώσεις κατρακύλησαν 24 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Σχέδιο του επιτελικού κράτους

Ο απόηχος όλων αυτών φτάνει και στο μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό όπως είναι φυσικό. Η πολιτική αναλύτρια Μαριάνα Πυργιώτη, σημείωσε ότι τα τελευταία συμβάντα απασχολούν έντονα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Απασχολούν και τον πρωθυπουργό και το τιμ του Μαξίμου. Οι επόμενες ενέργειες, όποιες και αν είναι αυτές, θα έχουν συλλογικότητα. Δεν θα είναι μόνο του το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά, το όποιο σχέδιο, θα είναι ένα σχέδιο του επιτελικού κράτους» επεσήμανε η Μαριάννα Πυργιώτη ενώ δεν απέκλεισε και την αλλαγή Χρυσοχοΐδη σε επόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Αγγίζει τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ

Όπως σημείωσε, υπάρχει πολιτικό κόστος και στο σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς η ατζέντα περί ασφάλειας και εγκληματικότητας  ήταν από τα βασικά ζητήματα στο πρόγραμμα και τις εξαγγελίες της ΝΔ και είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες οι οποίες δύο χρόνια μετά έχουν πέρσει πολύ.

«Υπάρχει πολιτικό κόστος. Ό,τι έχει κόστος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν κάτι ‘εντάξει θα το διορθώσουμε’, ο Μητσοτάκης το ξέρει καλά», σημείωσε η αναλυτής και τόνισε ότι όποιο σχέδιο και αν εφαρμοστεί, θα έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού.

«Η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει 2 πράγματα, το οργανωμένο έγκλημα και την καθημερινή εγκληματικότητα. Είναι χτυπήματα και καταστάσεις που έχουν τεράστιο αποτύπωμα στην κοινωνία. Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι εγκληματικότητας δείχνει ότι έχει ξεφύγει».