Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ελλάδα συνυπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως με το μνημόνιο αυτό, τα τρία υπουργεία συντονίζουν τις δράσεις τους προκειμένου να δοθεί οργανωμένη ώθηση στον στρατιωτικό τουρισμό, με επίκεντρο το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Ως κύριοι στόχοι της προσπάθειας ορίζονται η προστασία, η ανάδειξη, η προβολή και η προώθηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας κάθε μουσείου, συλλογής και μνημείου στρατιωτικού ενδιαφέροντος από την ιστορία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας).

Ο στρατιωτικός τουρισμός ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του έθνους.

Για τους λόγους αυτούς το μνημόνιο είναι σημαντικό προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά μνημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος, μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την ελληνική Ιστορία πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κ.λπ.) και από κοινού με το άμεσο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον τους.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του μνημονίου με τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Μενδώνη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισήμανε: «Θεωρώ ως εξαιρετικά σημαντικό βήμα το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε για την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Το υπουργείο Τουρισμού, σε στενή συνεργασία και διαρκή συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατ’ αρχάς τιμά την 200ή Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα: Τη δημιουργία της θεσμικής υποδομής ώστε η Ελλάδα να καλλιεργήσει το στρατιωτικό τουρισμό, διεκδικώντας μερίδιο από μία αναδυόμενη τουριστική αγορά. Ο στρατιωτικός τουρισμός αναπτύσσεται με θεαματικούς ρυθμούς παγκοσμίως και η πατρίδα μας, χάρη στη μακραίωνη ιστορική της περιπέτεια, είναι κατάσπαρτη με μνημεία και αξιοθέατα πολεμικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Η προβολή των αντίστοιχων σημείων ανά την Ελλάδα θα ενταχθεί στην προσπάθειά μας για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ειδικών μορφών τουρισμού, την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης πέρα από τους γνωστούς προορισμούς, αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου».

Για την υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας, τα τρία υπουργεία και το Πολεμικό Μουσείο, ως Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, θα καταρτίσουν από κοινού ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσεων Ανάδειξης, Προώθησης και Προβολής του στρατιωτικού τουρισμού.

Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης των κοινών δράσεων είναι:

– Η συντήρηση, η αποκατάσταση, η μακροχρόνια διατήρηση και διαχείριση μνημείων και κειμηλίων στρατιωτικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος.

– Η προαγωγή της επιστημονικής ιστορικής γνώσης.

– Η προσέλκυση και η ανάπτυξη ταξιδιών και επισκέψεων με αντικείμενο το στρατιωτικό ενδιαφέρον και τη γνώση επί της ιστορικής μνήμης στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, στοιχείων και περιοχών.

– Η συνεχής βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας ως προορισμού με δυνατότητες φιλοξενίας δραστηριοτήτων στρατιωτικού τουρισμού.

Τα τρία υπουργεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή του κατάλληλου και εξειδικευμένου προωθητικού και διαφημιστικού υλικού, την παραγωγή εκδόσεων και οπτικοακουστικού υλικού, με την αξιοποίηση σύγχρονων και καινοτόμων επικοινωνιακών μέσων και τεχνολογιών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Τουρισμού θα μεριμνήσει για τη δημιουργία, τη διαμόρφωση και στη συνέχεια την ανάρτηση του σχετικού πληροφοριακού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και όλων των σχετικών χρηστικών πληροφοριών, στο διαδίκτυο. Το Πολεμικό Μουσείο, αντιστοίχως, θα μεριμνήσει για τη δημιουργία υπερ-συνδέσμου (link), ως προς το ως άνω πληροφοριακό υλικό, στην επίσημη ιστοσελίδα του, αφ’ ενός για να αναδειχθούν δράσεις σχετικές με την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αφ’ ετέρου για την προβολή όλων των επισκέψιμων μουσείων, μνημείων και συλλογών στρατιωτικού και πολεμικού ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) κ.ά.