Τι κι αν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ετοιμάζει βαλίτσες σήμερα προκειμένου να πραγματοποιήσει αύριο μία κομβική επίσκεψη στη χώρα μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να είναι αυτός που ρίχνει πρώτος λάδι στη φωτιά.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Τσαβούσογλου, έκανε μία άκρως προκλητική ανάρτησή στο Twitter για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι ‘η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός’», έγραψε στο tweet του ο Ερντογάν και δημοσίευσε φωτογραφία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, με τους 4 μιναρέδες.

Στην Ελλάδα αύριο ο Τσαβούσογλου – Σε ετοιμότητα η ελληνική διπλωματία

Ως μια επίσκεψη που μπορεί να αποδειχτεί κομβική με ευκαιρίες αλλά και ρίσκα, χαρακτηρίζεται αυτή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και πρωτίστως στη Θράκη. Αν και τουρκικές πηγές μερικές μέρες πριν την επίσκεψη διαβεβαίωναν ότι ο Τσαβούσογλου δεν έρχεται με διάθεση να πάρει τη «ρεβάνς» για όσα είπε ο κ. Δένδιας στην Άγκυρα, η Αθήνα αξιολογεί τα μηνύματα που εκπέμπει η γείτονα και είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ελληνική διπλωματία για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ξεκινά την Κυριακή από την Θράκη. Οι προσδοκίες ωστόσο για βελτίωση των σχέσεων Αγκύρας – Αθήνας παραμένουν χαμηλές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Ελλήνων μουσουλμάνων στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, ενώ οι σκέψεις για περιοδεία στα Πομακοχώρια φαίνεται να απομακρύνεται καθώς οι σύλλογοι των κατοίκων της περιοχής με ανακοινώσεις τους κήρυξαν ανεπιθύμητο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι Έλληνες μουσουλμάνοι μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα παίξουν το παιχνίδι της Άγκυρας που κάνει λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη.

Δείπνο Τσαβούσογλου – Δένδια την Κυριακή

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο πριν την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, η Άγκυρα, ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές της, εξέδωσε NAVTEX για θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή ανάμεσα από Χίο και Σάμο.

Η τουρκική ατζέντα

Τι περιέχει η ατζέντα Τσαβούσογλου για τις συνομιλίες με τον Δένδια

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις συναντήσεις τους με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, καθώς και των «Γκιουλενιστών» που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και μετ’ επιτάσεως ζητεί την έκδοσή τους και το λεγόμενο μειονοτικό. Χαμηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται το Κυπριακό καθώς η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη.

Τα 7 «καυτά» ζητήματα που θα θέσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την τουρκική εφημερίδα Sabah, είναι:

– ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο

– Υφαλοκρηπίδα

– Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη

– Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις

– Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις

– Ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη

– Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο