Την απόφαση της Σλοβακίας να αποσύρει την συμμετοχή της από την τουρκική στρατιωτική άσκηση «Anadolu Ankasi 2021», λόγω της συμμετοχής των κατεχομένων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ivan Korcok, στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση η χώρα του να αποχωρήσει από την άσκηση που πραγματοποιείται από 24/5 έως 4/6, τονίζοντας την προσήλωση της χώρας του προς το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον σλοβάκο ομόλογό του για την ταχεία αντίδραση του.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί σχετικά διαβήματα, σε συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά, προς την Σλοβακία.

132 πλοία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου ναυάρχου, Γιαλτσίν Παγιάλ που μεταδίδει το TRThaber, «ξεκίνησε μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021», η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 25 Μαΐου και 6 Ιουνίου στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο».

Με βάση το γενικό σενάριο, η στρατηγική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» πραγματοποιείται με ευρεία συμμετοχή όλων των δυνάμεων. «Το πολεμικό μας ναυτικό, το οποίο συνεχίζει να είναι παρών με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλες τις θάλασσες, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το ικανότητές του σε περιβάλλον μάχης».

Στην άσκηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και περίπου 25.500 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.