Με μαζικές αεροπορικές επιδρομές και πυκνά πυρά από το πυροβολικό ενάντια στο υπόγειο δίκτυο επικοινωνίας των Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα συνεχίζεται για 5η μέρα η πιο σκληρή σύρραξη στην περιοχή από το 2014 έως σήμερα, στις «πλάτες» δεκάδων αμάχων που πέφτουν νεκροί.

Στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης, ενεπλάκησαν 160 αεροσκάφη καθώς και τανκς και μονάδες πυροβολικού, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των στρατιωτικών αρχών της χώρας.

Τουλάχιστον 122 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους 31 παιδιά και 19 γυναίκες, ενώ άλλα 900 άτομα έχουν τραυματιστεί από τη στιγμή που ξέσπασαν εχθροπραξίες, τη Δευτέρα. Επίσης, εκατοντάδες παλαιστινιακές οικογένειες έχουν καταφύγει σε σχολεία που διοικούν τα Ηνωμένα Έθνη στη βόρεια Γάζα για να ξεφύγουν από το ισραηλινό πυροβολικό, με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι η Λωρίδα βίωσε την «πιο βίαιη» νύχτα της.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι οκτώ, εκ των οποίων οι 7 άμαχοι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Ήδη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προειδοποίησε ότι όσοι εμπλέκονται με αιματοχυσία αμάχων θα τεθούν στο μικροσκόπιό του για εγκλήματα πολέμου.

Τουλάχιστον 200 κατεστραμμένα κτίρια

Το αρμόδιο γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 200 κατεστραμμένα ή με μεγάλες ζημιές σπίτια και για εκατοντάδες ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο στη βόρεια Γάζα.

«Αυτό που οποίο στοχεύουμε είναι ένα πολύ εκτενές και προσεγμένο σύστημα σηράγγων που έχει αναπτυχθεί κάτω από το έδαφος της Γάζας, κυρίως στον βορρά αλλά όχι μόνον εκεί» είπε ο ισραηλινός αξιωματικός.

«Πρόκειται για ένα δίκτυο που οι πράκτορες της Χαμάς χρησιμοποιούν με σκοπό να κινούνται, να κρύβονται, να καλύπτονται. Εμείς το αποκαλούμε το Μετρό» πρόσθεσε ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους.

Στο Ισραήλ το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» έχει αναχαιτίσει περίπου το 90% των 1.800 ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα από τη Γάζα.

Νέο εμπρηστικό μήνυμα Νετανιάχου

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε νέο εμπρηστικό μήνυμα, διαμηνύοντας ότι επίθεση θα συνεχιστεί «όπως απαιτείται για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο κράτος του Ισραήλ».

«Είπα ότι θα χτυπήσουμε τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες με σημαντικά χτυπήματα και το κάνουμε» είπε  σε διάγγελμά του. «Τις τελευταίες ώρες έχουμε επιτεθεί σε υπόγειους στόχους. Η Χαμάς πίστευε ότι μπορούσε να κρυφτεί εκεί, αλλά δεν μπορεί».

Όπως είπε «οι ηγέτες της Χαμάς πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορούμε να τους προσεγγίσουμε παντού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι οι μαχητές της Χαμάς «θα συνεχίσουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις στο Ισραήλ. «Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στις πόλεις και τους πολίτες μας».

«Οι άνθρωποι ζουν με φόβο»

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera από την πόλη της Γάζας δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι σχετικά πιο ήρεμη συγκριτικά με το περασμένο βράδυ, με περιστασιακές εκρήξεις σε διάφορα μέρη της πόλης και αεροπορικές επιδρομές.

«Οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να είναι απασχολημένες με την εκκένωση ατόμων από τα συντρίμμια. Πριν από μια ώρα ανέσυραν μια οικογένεια, μια μητέρα και τα τρία παιδιά της… και ο πατέρας δεν ήταν εκεί επειδή εργάζεται με την ομάδα διάσωσης» είπε.

«Οι άνθρωποι ζουν με φόβο. Όταν έρθει η νύχτα, αναμένουν τεράστιες εκρήξεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι οικογένειες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κοντά στα σύνορα.