Στο σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και στην επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών συντακτών τονίζοντας ότι από αύριο, Παρασκευή, ανοίγει ο τουρισμός και τα Μουσεία.

Επεσήμανε μάλιστα πως σήμερα το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

Ειδικότερα, όπως είπε η κ. Πελώνη, μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και καταργούνται τα μηνύματα στο 13033 και 13032.

Όπως τόνισε σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει για ποιους θα επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τις 00:30.

Επιπλέον, επιτρέπονται – με συγκεκριμένες προϋποθέσεις – οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ για τις  χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά – με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού 

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα εμβολιασμού η κ. Πελώνη επεσήμανε ότι ο τελευταίο 10ημερο του Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα  για τις ηλικίες 30 -44 ετών με όλα τα εμβόλια.

Όπως είπε «έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 4 εκατ. εμβολιασμοί. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2.610.000 πολίτες με μια δόση, και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.390.000.

Εντός Ιουνίου και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προγραμματισμένες δόσεις θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες  25 έως 29 και 18 έως 24.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά είπε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 32 ενώ σε ακόμη 36 ολοκληρώνεται έως τα τέλη Μαΐου.

Για τα υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά με εξαίρεση την Κρήτη μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον εμβολιασμό όλων των μονίμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου.

H κ. Πελώνη ξεκαθάρισε, ερωτηθείσα σχετικά, πως είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις του AstraZeneca και πως δεν τίθεται ζήτημα διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση.

Υπάρχει επιτροπή που κρίνει τους επιδημιολογικούς δείκτες. Στο χέρι μας να μην κάνουμε πισωγύρισμα.

Δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση συζήτηση περί προνομίων αν δεν εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες.