Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις επιχειρήσεις δεξιώσεων γάμου για το καλοκαίρι του 2021, καθώς τουλάχιστον στο επίπεδο των κρατήσεων η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Ωστόσο, η αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το πότε και με ποιους όρους θα επιτρέπονται οι εκδηλώσεις, δημιουργεί ανησυχία στους επαγγελματίες που οργανώνουν τα σχέδιά τους με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά.

Χωρίς να γίνει ακόμα γνωστή η ακριβής ημερομηνία έναρξης των δεξιώσεων, παράγοντες της αγοράς δηλώνουν ότι από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα είναι ασφυκτικά γεμάτο.

Sold – out τα κέντρα δεξιώσεων

Τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και τα δύο πρώτα του Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη περίοδος για τα κέντρα δεξιώσεων, και σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο STAR επαγγελματίες του κλάδου, οι περισσότεροι χώροι είναι sold – out.

Οι κρατήσεις έχουν αρχίσει από τον Φεβρουάριο, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή, που είχε εκτιμήσει ότι οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως τα κτήματα και οι εταιρείες catering θα επαναλειτουργήσουν στις αρχές Μαΐου.

Μετά το άνοιγμα της εστίασης η ζήτηση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.

Κοινή εκτίμηση των επαγγελματιών του κλάδου είναι πως οι περσινές μεταφορές εκδηλώσεων έχουν αυξήσει τη «ζήτηση» για το φετινό καλοκαίρι.

Ο Γαλάνης Μιχόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων & Catering (ΕΝΙΚΚ), δήλωσε πως στα κτήματα της Αττικής «οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι ελάχιστες, καθώς οι περσινές μεταφορές εκδηλώσεων και η φετινή ζήτηση έχουν αυξήσει τις κρατήσεις για το καλοκαίρι».

Αναφερόμενος στο χρόνο ανοίγματος των χώρων δεξιώσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός έχουν προσδιορίσει το άνοιγμά τους περί τα τέλη Μαΐου, ενώ όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους, φαίνεται να προκρίνεται το υπάρχον σχέδιο που εφαρμόζεται στον κλάδο της εστίασης.

«Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχει ο περσινός κόφτης στον αριθμό των καλεσμένων και κάθε χώρος θα υποδέχεται αριθμό προσκεκλημένων ανάλογα με την άδεια λειτουργίας του και τα τετραγωνικά μέτρα», εξήγησε.

«Κάνουν κρατήσεις στα κτήματα οι μελλόνυμφοι, αλλά οι ημερομηνίες είναι… υπό αναθεώρηση»

Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα ζευγάρια που επιθυμούν να ανεβούν τα σκαλιά της εκκλησίας φέτος το καλοκαίρι, όσο και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου, βρίσκονται για την ώρα σε αναμονή για τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

«Ήδη, σε συνεννόηση με τα ζευγάρια που είχαν κλείσει τον χώρο μας στις αρχές Μαΐου, έχουμε προχωρήσει σε μετάθεση των ημερομηνιών μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Μιχόπουλος.

Προβληματισμός για το ωράριο

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν ισχύσουν περιορισμοί στο ωράριο θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιον που θέλει να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση.

Η περσινή εμπειρία που το ωράριο στα κέντρα δεξιώσεων ήταν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ιδίως για όσους προγραμματίζουν τον γάμο τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, το ωράριο μέχρι τις 12 είναι αποτρεπτικό και τους κάνει να αναζητούν άλλες επιλογές.

Ωστόσο, εκτιμούν πως η αύξηση των εμβολιασμών θα σηματοδοτεί πως θα απελευθερώνεται το ωράριο.

Τι ισχύει με τις τιμές και τις προκαταβολές για τα κέντρα και τους χώρους δεξιώσεων

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές για τις δεξιώσεις και το catering, ενώ ως προς το θέμα των προκαταβολών, κάθε επιχείρηση φαίνεται να εφαρμόζει τη δική της πολιτική. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που έχουν αποφασίσει να μην ζητήσουν προκαταβολή, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα τα μέτρα που θα ισχύσουν.

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με δεξιώσεις έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο του 2020, με εξαίρεση το περασμένο καλοκαίρι, που όμως λειτούργησαν και πάλι με περιορισμούς.

Η πτώση του τζίρου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έχει φτάσει μέχρι και 90%, και παρά την κρατική ενίσχυση, αυτήν τη στιγμή η ανάγκη για επαναλειτουργία κρίνεται κρίσιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών.

Οι αναβολές δεξιώσεων την περασμένη χρονιά σε συνδυασμό με όσες προγραμματίζονται για φέτος, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στους επαγγελματίες για ένα καλύτερο καλοκαίρι. Οι επίσημες ανακοινώσεις και η πορεία της πανδημίας θα κρίνουν τελικά αν θα υπάρξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για γάμους που να θυμίζουν κάτι «από τα παλαιά».