Ο μεγαλύτερος tour operator της Βρετανίας, η TUI, ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει πέντε ελληνικά νησιά μεταξύ των 19 προορισμών που θα εξυπηρετεί από τη Βρετανία από τις 17 Μαΐου.

Πρόκειται για την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, δηλαδή τα νησιά για τα οποία το Foreign Office έχει άρει τη σύσταση αποφυγής ταξιδιών, κατ’ εξαίρεση από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συνολικά έχει περιληφθεί στην «πορτοκαλί» ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής κυβέρνησης, που σημαίνει ότι όποιος Βρετανός τουρίστας επιστρέφει στη χώρα του από τα πέντε ελληνικά νησιά δε θα εξαιρείται της υποχρέωσης υποβολής σε τρία μοριακά τεστ κοροναϊού και δεκαήμερης απομόνωσης κατ’ οίκον.

Επίσης, η TUI θα προσφέρει προγράμματα διακοπών τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα όσο και στην «πορτοκαλί», ενώ δεν θα εκτελεί δρομολόγια προς χώρες που θα απαιτούν από τους τουρίστες να παραμείνουν σε καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους και σε αυτές που περιλαμβάνει η «κόκκινη» λίστα.

Από την άλλη πλευρά προχώρησε στην ακύρωση των διακοπών μέχρι τις 6 Ιουνίου για όσους προορισμούς υπάρχει σύσταση από το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται για τις περιοχές οι οποίες είναι στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί». Μάλιστα όσοι ταξιδιώτες επηρεάζονται από αυτό το μέτρο στο τέλος θα βγουν κερδισμένοι καθώς θα τους προσφερθούν επιλογές όπως η επιστροφή χρημάτων καθώς και νέες κρατήσεις.

Οι πτήσεις που θα προσφέρει στο πρόγραμμά της η TUI από τις 17 μέχρι τις 27 Μαΐου είναι από το Γκάτγουικ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Μπρίστολ.

Η λίστα

Όσοι τουρίστες γυρίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να κάνουν ένα τεστ πριν την αναχώρησή τους και ένα τεστ PCR τη δεύτερης μέρας της επιστροφής τους στη χώρα.

Σε αυτή περιλαμβάνονται τρεις περιοχές στην Πορτογαλία. Πρόκειται για το Αλγκάρβε, το Πόρτο Σάντο και τη Μαδέιρα.

Τα ταξίδια που απαιτούν κατ’ οίκον καραντίνα μετά την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία:

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα όσοι επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν την αναχώρησή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τεθούν σε κατ’ οίκον καραντίνα για δέκα μέρες και θα υποβληθούν σε τεστ PCR τη δεύτερη και την όγδοη μέρα. Ωστόσο μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τεστ την πέμπτη και την όγδοη μέρα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε μπορούν να βγουν νωρίτερα από την καραντίνα. Το κόστος των PCR μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 120 λίρες ενώ μπορεί να αυξηθεί ειδικότερα όταν πρόκειται για οικογένειες.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται μεταξύ άλλων τα πέντε ελληνικά νησιά που αναφέρθηκαν και παραπάνω.

Επιπλέον περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι προορισμοί:

Antigua

Barbados

Cuba

Fuerteventura

Gran Canaria

Grenada

Lanzarote

La Palma

Malta

St Lucia

Tenerife