Ανάκαμψη για τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία περνάει και πάλι στην πρώτη θέση δείχνει νέα δημοσκόπηση, για λογαριασμό της εφημερίδας BILD. Οι διαφορές ωστόσο παραμένουν οριακές.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, CDU/CSU κερδίζουν 1,5 μονάδα και φθάνουν στο 25,5%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Πράσινους, οι οποίοι χάνουν μισή μονάδα και περιορίζονται στο 23,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD), σταθερά στο 15% και στην τέταρτη οι Φιλελεύθεροι (FDP) χωρίς μεταβολή στο 11%. Ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% και απώλεια μίας μονάδας και η Αριστερά, η οποία κερδίζει μισή μονάδα και φθάνει στο 7,5%.

Εάν τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνονταν στην κάλπη, θα ήταν εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός είτε CDU/CSU με Πράσινους είτε CDU/CSU – SPD – FDP είτε Πρασίνων – FDP – SPD. Ο σημερινός «μεγάλος» συνασπισμός θα συγκέντρωνε μόλις 40,5%.

«Η Χριστιανική Ένωση πέτυχε αλλαγή της τάσης. Αυτό φαίνεται τόσο στην αύξηση της πρόθεσης ψήφου, αλλά και στην επιπλέον προοπτική. Οι υψηλές πτήσεις των Πρασίνων αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει, αν και το κόμμα παραμένει ο μεγάλος κερδισμένος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου και ο βασικός αντίπαλος της Ένωσης», εξηγεί ο επικεφαλής του Insa, Χέρμαν Μπίνκερτ.

Η υποψηφιότητα της Αναλένα Μπέρμποκ προκαλεί πλέον καθημερινά έντονη συζήτηση. Η BILD διερωτάται σήμερα αν «τελείωσε ο σεισμός – Μπέρμποκ», ενώ στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Γκαμπόρ Στάινγκαρτ επισημαίνονται οι ομοιότητες της περίπτωσης της αρχηγού των Πρασίνων με αυτήν του πρώην αρχηγού του SPD Μάρτιν Σουλτς το 2017, κυρίως σε ό,τι αφορά το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί από μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ. Ο ίδιος ο αρθρογράφος τονίζει ωστόσο ότι η κυρία Μπέρμποκ, σε αντίθεση με τον κ. Σουλτς, δεν διαθέτει ισχυρή ιδεολογική βάση, γεγονός που την καθιστά πιο ευέλικτη, ενώ είναι πολύ καλά δικτυωμένη στο κόμμα της. «Τελικά, μπορούμε να συγκρίνουμε την συμπεριφορά των ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να εξισώσουμε τους δύο υποψηφίους», επισημαίνει.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ