«Ορθοδοξία και Διαφωτισμός» από τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη. «Ελληνική Νομαρχία, ανωνύμου του Ελληνος: Στάση αντιεκκλησιαστική ή κριτική στον κλήρο;» από τη θεολόγο Κωνσταντίνα Κατσαρού. «Οι κοινότητες κατά την Επανάσταση» του Διονύση Σκλήρη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) στις Ελληνικές Σπουδές (Πατρολογία).

Είναι τρεις μόνο από τις ενδιαφέρουσες δεκάδες εισηγήσεις που φιλοξενούνται στο διαδικτυακό διεπιστημονικό συνέδριο το οποίο διοργανώνει η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας στις 12-14 Μαΐου. Οι θεματικοί άξονες είναι η ιεροσύνη και η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Ζώντας εντός ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου κόσμου, διαπιστώνουμε πως η Εκκλησία, με έντονο το βάρος της τροχιάς του παρελθόντος, βρίσκεται σε μια πορεία αναζήτησης της ταυτότητάς της, προκειμένου να αναπτύξει επαρκώς τις οπτικές και δεξιότητες που απαιτούνται από τις σύγχρονες εξελίξεις» σημειώνει, εκτός άλλων, η επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Β. Μαυροσκά, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. «Η διπλή θεματική του συνεδρίου μας αποδίδει τιμή στις επετείους των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, προστάτη της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, και των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία.

Παράλληλα αντανακλά ομοιότητες στις αντίστοιχες διεργασίες αυτοσυνειδησίας» σημειώνει από την πλευρά του ο π. Βασίλειος Θερμός, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής. Ο σύνδεσμος συμμετοχής στο συνέδριο, το οποίο ξεκινά αύριο στις 9 το πρωί, είναι https://zoom.us/j/95174980692.