Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί από τους διοργανωτές και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), οι Ιάπωνες συνεχίζουν να μην επιθυμούν τη διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι. Ο λόγος είναι η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τα πολύ χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς.

Ειδικότερα, πάνω από 270.000 Ιάπωνες έχουν υπογράψει μία online έκκληση για ακύρωση της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού.

«Οι Ιάπωνες δεν συνηθίζουν να εκφράζουν τις απόψεις τους αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που άρχισαν να μιλάνε. Μαζί με φωνές από άλλες χώρες, ελπίζω οι Ολυμπιακοί να ακυρωθούν τώρα», λέει ο Kenji Utsunomiya, οργανωτής του κινήματος «Stop Tokyo Olympics».

Οι αντιδράσεις αυτές αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις. Το 72% των Ιαπώνων θέλουν να αναβληθούν οι αγώνες. Σημαντικός παράγοντας ανησυχίας τους είναι πως μόλις το 2,2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, τη στιγμή που εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Όπως έχουν πει αξιωματούχοι υγείας, 24 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρίσκονται σε καταψύκτες χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο χρήσης τους.

Συμφωνία Δ.Ο.Ε. με Pfizer/BioNTech:

Όλα αυτά σημειώνεται πως γίνονται την ώρα που η Δ.Ο.Ε. ανακοίνωσε ότι έχει γίνει συμφωνία με δύο εταιρείες για την παροχή εμβολίων σε αθλητές και αξιωματούχους που θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ειδικότερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έδωσε τα χέρια με τις Pfizer/BioNTech. Οι συμμετέχοντες στους Αγώνες θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δωρεάν στις χώρες τους μέσω επιμέρους προγραμμάτων εμβολιασμού. Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια που γίνεται από τους διοργανωτές προκειμένου να μετριασθούν οι  ανησυχίες του δύσπιστου ιαπωνικού κοινού.