«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ξεδιπλώνοντας το κουβάρι του εμβολιαστικού χρονοδιαγραμμάτος.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε και πως  μέχρι το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 30-44 ετών.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως τον Ιούλιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι.

Το 70% άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλος Μαΐου

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών μέχρι στιγμής στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών άνω των 60 ετών, ποσοστό που χαρακτήρισε ικανοποιητικό.

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε πως δεν είναι ικανοποιημένος από το ποσοστό εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού, σε αντίθεση με αυτό των γιατρών που ξεπερνά το 85%.

«Έχουμε κάνει έκκληση επανειλημμένως. Το ΕΣΥ δεν έχει σταματήσει να πιέζεται και θα είμαι ξεκάθαρος. Θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού από την κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Όταν ο EMA εγκίνει τον εμβολιασμό στα παιδιά, θα κινηθούμε ταχύτατα

Σχετικά με τις μάσκες, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι θα τις φοράμε για αρκετό καιρό ακόμα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Για του εξωτερικούς χώρους είπε ότι θα εξεταστεί στο μέλλον.

Ο υπουργός τόνισε μάλιστα πως όταν εγκρίνει ο EMA τον εμβολιασμό και των παιδιών, τότε οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα και για τη χώρα μας, προσθέτοντας μάλιστα πως ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Σχετικά με τα self test  και το αν θα συνεχιστεί η χρήση τους και μετά το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως είναι ένα εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο και γι΄αυτό δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχιστεί.

Η πανσπερμία δηλώσεων αναρμοδίων δεν βοήθησε στη σωστή ενημέρωση

«Φέραμε πρώτοι τα rapid test, τα οποία επεκτάθηκαν σε όλη τη Ευρώπη. Τα self test είναι εξίσου ένα σημαντικό εργαλείο σε πολλές υπηρεσίες. Είναι θεμιτό και σωστό ως στρατηγική», ανέφερε.

Τέλος σε ερώτηση για το αν υπήρχαν συνάδελφοι που έκαναν κακό με τις δηλώσεις τους εν μέσω πανδημίας, ο κ. Κικίλιας τόνισε στο ΣΚΑΪ πως «η πανσπερμία δηλώσεων αναρμοδίων δεν βοήθησε στη σωστή ενημέρωση. Ο ρόλος του υπουργού Υγείας εν μέσω πανδημίας είναι να οργανώνει, να έχει στρατηγική και να ενημερώνει στις κρίσιμες στιγμές».