Για «αναχρονιστική και απολυταρχική νοοτροπία» από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έκανε λόγο ο κατοχικό ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε γραπτή του δήλωση με την οποία απαντά στο Πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Τατάρ ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέβαλε τους Τουρκοκύπριους, αποκαλώντας τους «πολίτες μας».

Είπε ακόμη πως «η πρόταση που έχουμε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής και είναι η πιο ρεαλιστική λύση».

«Η διεθνής κοινότητα και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Τ/κ δεν είναι μειοψηφία και πολίτες της ε/κ πλευράς, αλλά είναι πολίτες της ελεύθερης και κυρίαρχης ‘τδβκ’», επεσήμανε ο Τ/κ ηγέτης, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Πρόσθεσε πως ενώ η πρότασή του για λύση βασισμένη στη συνεργασία δυο ισότιμων κυρίαρχων κρατών, που παρουσίασε κατά την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, η ε/κ πλευρά «προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη μέσω μιας μαύρης προπαγάνδας βασισμένης σε ψέματα και συκοφαντίες».

Είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη για να δει ποιος είναι υπερόπτης» και σημείωσε πως «είμαστε περήφανοι που είμαστε Τούρκοι, τα εγγόνια των Οθωμανών που κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 και την έκαναν μια τουρκική πατρίδα».

Υποστήριξε πως η πρόταση που κατέθεσε στη Γενεύη αντιπροσωπεύει τη θέληση της πλειοψηφίας των Τ/κ, σημειώνοντας πως υποστηρίζεται επίσης από την Τουρκία, τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή, όπως είπε.

«Ενώ εμείς, η τουρκική πλευρά, απαιτήσαμε σεβασμό και ισότιμο καθεστώς και κυριαρχία, που είναι το κεκτημένο δικαίωμα στη Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης υπερασπίστηκε τον Ελληνισμό της Κύπρου και επαίνεσε την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ και εισηγήθηκε να γίνουμε μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει μετατραπεί σε ελληνικό κράτος, ως μειοψηφία. Εάν υπάρχει υπεροψία, αυτό είναι», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως οι Τ/κ τον «εξέλεξαν πρόεδρό» τους, κατά την έκφρασή του, επειδή αυτός έφερε στο προσκήνιο το μοντέλο λύσης που βασίζεται σε δυο κυρίαρχα ισότιμα κράτη.

Κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει, όπως είπε, τις υποσχέσεις της που έδωσε μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και να τερματίσει τη στάση της υπέρ των Ε/κ.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει πως η λύση πρέπει να προνοεί την άρση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, για να επισημάνει πως αυτό είναι ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Τα αποτελεσματικά και ντε φάκτο εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο αποτελούν την κόκκινή μας γραμμή και δεν είναι ποτέ δυνατόν για εμάς να τα εγκαταλείψουμε», ανέφερε.

Είπε πως η παρουσίαση της πρότασής του για λύση στη βάση δυο ισότιμων κυρίαρχων κρατών είναι κομβικό σημείο και πως οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, που διαρκούν για πέραν του μισού αιώνα, και «δεν ήσαν επιτυχείς και έχουν τερματιστεί».

Έκανε λόγο για «τέρατα με ένα δόντι» που ενεργούν χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους και μεθόδους, για να διαταράξουν την ενότητα και την αλληλεγγύη τους.

«Είμαστε έτοιμοι για αυτό, και δεν ανησυχούμε. Γιατί η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι μαζί μας με όλη της τη δύναμη και θα συνεχίσουμε να περπατούμε μαζί σε αυτό το μονοπάτι. Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό τον δρόμο», σημείωσε.