«Το ερώτημα δεν είναι εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναδειχθεί πρώτο, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση από το 1996. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν οι Σοσιαλιστές θα λάβουν το ίδιο ποσοστό ή υψηλότερο σε σύγκριση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κατά πόσο θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μόνοι τους».

Το σχόλιο που έκανε στο «Politico» ο διευθυντής του Αλβανικού Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών Αφρίμ Κρασνίκι κυριαρχούσε καθώς όλοι ανέμεναν τα τελικά αποτελέσματα από την κεντρική εκλογική επιτροπή. Ο Εντι Ράμα, ωστόσο, δεν περίμενε την επίσημη ανακοίνωση, καθώς με ανάρτησή του στο Facebook ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών και κάλεσε τους οπαδούς του σε συγκέντρωση, χθες το απόγευμα, στα Τίρανα. «Σπάσαμε το ρεκόρ» διακήρυξε ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, κάνοντας λόγο για «την πιο ωραία από τις νίκες». «Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε για μια τρίτη θητεία», πρόσθεσε.

Πράγματι, με καταμετρημένο αργά χθες το βράδυ σχεδόν το σύνολο των ψήφων, τα αποτελέσματα έδειχναν ότι οι Σοσιαλιστές έλαβαν ποσοστό άνω του 48% και διασφαλίζουν 73-74 έδρες στην 140μελή Βουλή, έναντι 63-64 εδρών της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ίσως η πλειοψηφία τους διευρυνθεί, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα συνεργασίας τους με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που φέρεται να έχει πάρει τρεις έδρες (δύο περισσότερες από όσες έχει στην απερχόμενη Βουλή). Πρόκειται για ένα σενάριο που ενισχύεται μετά και την παραίτηση του ηγέτη του τελευταίου, Τιμ Ντόσι, ο οποίος θεωρείται «βουτηγμένος στη διαφθορά», από πολλούς – ανάμεσά τους ΗΠΑ και ΕΕ.

Τι οδήγησε στη νίκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικράτηση του Ράμα και των Σοσιαλιστών δεν θεωρούνταν δεδομένη. Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες – ανάμεσά τους και η αυξημένη προσέλευση, που ξεπέρασε το 48% και ήταν μεγαλύτερη κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2017 – λειτούργησαν ευνοϊκά. Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λούλζιμ Μπάσα με τους συμμάχους του μπορούν να χαίρονται μόνο για τη σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών τους, καθώς φέρονται να κερδίζουν 13-14 παραπάνω έδρες.

Ο ηττημένος. Μεγάλος χαμένος, αναμφίβολα, είναι ο ορκισμένος αντίπαλος του Ράμα και πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ολοκλήρωσης, του οποίου είναι ιδρυτής, που κατέβηκε στις εκλογές με επικεφαλής τη σύζυγό του Μόνικα Κριεμάντι, έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής του και τους περισσότερους από τους 19 βουλευτές του. Οπως όλα δείχνουν δε, μεγάλο μέρος της βάσης κατευθύνθηκε προς τους Σοσιαλιστές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Εφόσον, λοιπόν, τίποτα δεν αλλάξει, ο Ράμα θα προχωρήσει στη συγκρότηση της τρίτης κατά σειρά κυβέρνησής του, η οποία του δίνει το δικαίωμα να γίνει ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Αλβανίας μετά τον Ενβέρ Χότζα. Βάζει, έτσι, ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία της, την οποία προφανώς θα ήθελε να συνδυάσει και με την ένταξή της στην ΕΕ. Ο στόχος αυτός, ωστόσο, μοιάζει να απέχει ακόμη αρκετά, καθώς η ύπαρξη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης δεν δείχνει να αποτελεί επαρκές κίνητρο για τους 27 ώστε να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι νέες καταγγελίες του ΟΑΣΕ για εκτεταμένα φαινόμενα εξαγοράς ψήφων και σε αυτές τις εκλογές μάλλον αποτελούν ένα ακόμη καμπανάκι για τις Βρυξέλλες…