Πέθανε ο πιο διάσημος ιδιοκτήτης καντίνας στη Θεσσαλονίκη, Νετζμί Σαλί, γνωστός και ως «Μαύρος».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thestival.gr, «έφυγε» σε ηλικία 73 ετών, νικημένος από την επάρατη νόσο και κρατώντας το χέρι της δεύτερης γυναίκας του, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού του στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία του

Ο «Μαύρος» γεννήθηκε σε ένα χωριό της Κομοτηνής και ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1956 όπου βιοποριζόταν πουλώντας κουλούρια.

Από το 1961 ξεκίνησε να πουλά σουβλάκια πάνω σε ένα καρότσι και σύντομα άνοιξε τη δική του καντίνα στη συμβολή των οδών Αμπελοκήπων και Ι. Γωγούση, στα σύνορα της Σταυρούπολης με την Επτάλοφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την καντίνα του πέρασαν μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί.

Μάλιστα, τα σουβλάκια του τα είχε δοκιμάσει μέχρι και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αν έκανες το λάθος και ζητούσες απ’όλα τότε γέμιζε το σάντουίτς σου με μπούκοβο. Το προμηθευόταν σε τσουβάλια και πίστευε πως είναι το γιατρικό για όλες τις αρρώστιες. Σα να μην έφτανε αυτό, γέμιζε το σάντουιτς με μπόλικη ζουμερή ντομάτα και μια γεμάτη χούφτα κρεμμύδι. Περνούσε τη μουστάρδα με το ξυλάκι του και τέλος ψέκαζε με «Άζαξ».

Το «Άζαξ» ήταν ένα μείγμα με βάση το λεμόνι. Ο «Μαύρος» απολάμβανε να παινεύεται για την μυστική συνταγή του «Άζαξ». «Έσπασαν το τζάμι, μου το έκλεψαν, το πήγαν στο χημείο του κράτους και δεν βρήκαν πως το φτιάχνω» έλεγε.

Ο εγγονός του «Μαύρου» έδωσε στον παππού του την υπόσχεση πως θα συνεχίσει το έργο του.