Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται τη Δευτέρα 26 Απριλίου να άρει την ασυλία του Γιάννη Λαγού, ο οποίος καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 σε 13έτη φυλάκιση για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

«Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών και μετά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή JURI, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Λαγού κατά τη σύνοδο της ολομέλειας της Δευτέρας το απόγευμα, η απόφαση της οποίας θα ανακοινωθεί την Τρίτη το πρωί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της ΕΕ στο EURACTIV.

Υπενθυμίζεται πως ο Λαγός, έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών (με αναστολή) για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Ο Λαγός, εκμεταλλευόμενος την ασυλία του ως ευρωβουλευτής, είχε φύγει από την Ελλάδα για τις Βρυξέλλες την ημέρα της απόφασης ώστε να γλιτώσει τη σύλληψη.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που το Σώμα της ΕΕ ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή, ο Πρόεδρος Ντέιβιντ Σασόλι θα ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το αποτέλεσμα αμέσως.

«Εάν λάβουμε περαιτέρω αιτήματα συνεργασίας από τις εθνικές αρχές, θα τα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε βάσει των κανόνων του Κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το ένταλμα σύλληψης

Οι ελληνικές αρχές θα εκδώσουν τότε ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Λαγό. Εάν συλληφθεί στο Βέλγιο, η αστυνομία θα τον συλλάβει εκτός εάν αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να παραδοθεί.

Δεν είναι σαφές εάν οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει τη βελγική αστυνομία σχετικά με την επικείμενη άρση της ασυλίας του Λαγού, προκειμένου να τον εμποδίσει να εγκαταλείψει την ΕΕ, αναφέρει το EUROACTIV.

Το δημοσίευμα μάλιστα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά ο οποίος… αγνοείται από προσώπου γης.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο καταδικασθείς χρυσαυγίτης, ωστόσο, εκτιμάται πως έχει διαφύγει στο Κόσοβο ή τη Βοσνία.

«Στην Ελλάδα κάποια στιγμή θα τον έπιαναν. Γι’ αυτό μάλλον βρίσκεται με τους ακροδεξιούς Σέρβους, οι οποίοι τον βοήθησαν να διαφύγει».