Τη… fast lane των εμβολιασμών θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν 1,36 εκατομμύρια νέοι πολίτες, ηλικίας 30-39 ετών, από τη Μεγάλη Τρίτη. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ανοσία της αγέλης σε μια ιδιαίτερα «ενεργή» εργασιακά και κοινωνικά ομάδα πληθυσμού, κερδίζοντας έδαφος έναντι του ιού SARS-CoV-2. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανεβάζει στο μάξιμουμ τις εμβολιαστικές ταχύτητες προκύπτει και από την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη βουλή το υπουργείο Υγείας, που προβλέπει αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων και επταήμερη λειτουργία τους με ωράριο έως τα μεσάνυχτα αντί έως τις 10 το βράδυ που ισχύει σήμερα. Το περαιτέρω «άνοιγμα» της εκστρατείας «Ελευθερίας» κρίθηκε αναγκαίο έπειτα αφενός από τον εντοπισμό «μαύρης τρύπας» στα ποσοστά των ηλικιωμένων που έχουν εμβολιαστεί και αφετέρου από τις συσσωρευμένες αδιάθετες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πλεόνασμα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τέσσερις στους δέκα πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών αλλά και της ηλικιακής κατηγορίας 60-64 ετών απέχουν από την εμβολιαστική εκστρατεία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ρωγμές στο τείχος ανοσίας. Σε δεύτερο χρόνο, ενδεχομένως μάλιστα ακόμη και στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας, το «πράσινο φως» θα λάβουν και οι πολίτες ηλικίας 40-49 ετών (υπολογίζονται σε 1,61 εκατ. άτομα) ώστε να κλείσουν ραντεβού στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο με διαθέσιμα όλα τα εμβόλια. Την Τετάρτη, μάλιστα, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς, ενώ από αύριο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες ηλικίας 50-54 ετών. Το δυναμικό κάλεσμα για εμβολιασμούς γίνεται σε μια περίοδο όπου έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 2.650.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 1.875.000 αφορούν την πρώτη δόση.

Καθώς, όμως, σταδιακά εντάσσεται στην εκστρατεία «Ελευθερία» η συντριπτική πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θέτει ως στόχο (λαμβάνοντας υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της ανταπόκρισης) να πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο 6,5 εκατομμύρια δόσεις (συγκεκριμένα 2,5 εκατ. τον Μάιο και 4 εκατ. τον Ιούνιο).

Σε ιδιωτικά κέντρα

Συνυπολογίζοντας την αυξημένη ζήτηση και για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, με νομοθετική διάταξη δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. «Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα γίνουν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση και την τιτάνια προσπάθεια των υγειονομικών μας, όμως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη» διευκρίνισε η ίδια, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων σχετικά με την εμβολιαστική επιτάχυνση.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Ηδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων γνωμοδότησε για το εμβόλιο και σήμερα αναμένονται οι σχετικές συστάσεις από το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτωνκαι την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, οι εμβολιασμοί με το εν λόγω εμβόλιο θα ξεκινήσουν στις 5 Μαΐου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Εν τω μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε χθες σχετικά με το εάν η Κομισιόν προσέφυγε νομικά εναντίον της εταιρείας AstraZeneca για την αποτυχία της να εκπληρώσει τις συμβάσεις παράδοσης τουεμβολίου της. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά ότι ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν συζητήσει την πιθανότητα, όμως τα κράτη-μέλη είναι διχασμένα επί του θέματος. Νωρίτερα χθες ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Στίβεν Κόνελι είχε δηλώσει, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλει επιστολή στην εταιρεία στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης των διαφωνιών και είχε κάνει λόγο για νομική προσφυγή της Κομισιόν, εξ ου και προκλήθηκε η σύγχυση.

Χθες η Κομισιόν έθιξε το θέμα σε συνάντηση πρεσβευτών, στη διάρκεια της οποίας αρκετά κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ τηςνομικής προσφυγής εναντίον της εταιρείας, δεν υπήρξε όμως ομοφωνία. Διπλωμάτης ξεκαθάρισε ότι το νόημα όλης αυτής της κίνησηςθα ήταν να υποχρεωθεί ηAstraZeneca να παραδώσει τα εμβόλια που προβλέπουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί. Η εταιρεία προβλέπει ότι θα παραδώσει 70 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ το συμβόλαιο προβλέπει να έχουν δοθεί μέχρι τότε 300 εκατομμύρια δόσεις.