Την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος Σερβίας – Κοσόβου υπό την αιγίδα της ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις

«Η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τον διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας και θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές» ανέφερε ο Χάικο Μάας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO) που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2013, με τη συμφωνία των Βρυξελλών και την οποία η Πρίστινα αρνείται να εφαρμόσει, τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι δύο πλευρές θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο Χάικο Μάας επισήμανε ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές οι χώρες της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συμβιβασμός

«Κάθε χώρα από μόνη της καθορίζει τη δυναμική της ευρωπαϊκής της πορείας. Γι’ αυτό απαιτείται να γίνουν σοβαρές προσπάθειες μεταρρυθμίσεων κυρίως στους τομείς του κράτους δικαίου και της πάταξης της διαφθοράς κι εμείς θα συνεισφέρουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια» διεμήνυσε ο Χάικο Μάας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτιστς επανέλαβε την αφοσίωση της Σερβίας στον διάλογο για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου με συμβιβασμό τονίζοντας ότι το Βελιγράδι δεν το εξυπηρετεί η διατήρηση μιας «παγωμένης» κρίσης διότι -όπως είπε- ανά πάσα στιγμή μπορεί να «ξεπαγώσει» και να προκληθούν σοβαρότερα προβλήματα.

Στη συνάντηση Βούτσιτς -Μάας έγινε λόγος και για την εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Σερβίας στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι μετέφερε στον Γερμανό ΥΠΕΞ τη θέση ότι το Βελιγράδι θα ακολουθήσει την εξωτερική πολιτική των Βρυξελλών στα ζητήματα εκείνα όπου κρίνει ότι δεν βλάπτονται τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα της χώρας.

Σενάρια

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας πριν από την επίσκεψή του στο Βελιγράδι επισκέφθηκε, εχθές το βράδυ, την Πρίστινα όπου είχε συνομιλίες με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι και τον πρωθυπουργό ‘Αλμπιν Κούρτι.

Στις συναντήσεις αυτές εκτιμήθηκε από κοινού ότι ο διάλογος με τη Σερβία πρέπει να συνεχιστεί ωστόσο στην Πρίστινα ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι ένα στοιχείο του διαλόγου θα αποτελέσει και η αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας-Κοσόβου κάτι που απέφυγε να αναφέρει σήμερα στο Βελιγράδι.

Ο Μάας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τη Βιόσα Ορμάνι αναφέρθηκε και στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν τελευταία περί αλλαγής των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια.

«Οι συζητήσεις για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικές, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνες. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο ακόμη και να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση» επισήμανε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Φήμες για αναδιανομή εδαφών

Η αναφορά του Μάας στο θέμα αυτό δεν φαίνεται να έγινε τυχαία με δεδομένο ότι τελευταία κυκλοφορούν φήμες ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα με non paper προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προτείνει «αναδιανομή των εδαφών στα Βαλκάνια για να τερματιστούν οι διενέξεις και οι συγκρούσεις».

Στο non paper αυτό του οποίου η ύπαρξη δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε διαψευσθεί από τις Βρυξέλλες, προτείνεται η προσχώρηση εδαφών της Βοσνίας στη Σερβία, η δημιουργία μικρού μουσουλμανικού κράτους στη Βοσνία και η προσάρτηση του Κοσόβου και εδαφών της Βόρειας Μακεδονίας στην Αλβανία.

Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου αλλά και της Σερβίας κατά τις συναντήσεις με τον Γερμανό ΥΠΕΞ απέρριψαν επίσης την αλλαγή των συνόρων ως προοπτική επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ