«Έχει νόημα και θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε. Δεν θα αργήσει ιδιαίτερα αυτή η συνάντηση και σας έχω ξαναπεί ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση» είπε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό τόνισε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha ενώ ταυτόχρονα απέφυγε να δημοσιοποιήσει ποιο μήνυμα έστειλε στον ίδιο ο Ταγίπ Ερντογάν όταν ζήτησε εκτάκτως να συναντηθεί απευθείας με το Νίκο Δένδια κατά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς και στην συνολική παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα και τις επαφές που είχε εκεί με τους αξιωματούχους της Άγκυρας λέγοντας ότι ο χειρισμός του ήταν άψογος.

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες των συζητήσεων» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις συνομιλίες με τον κ. Δένδια ώστε να προετοιμάσουν το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία τόνισε ωστόσο:

«Ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος. Μη σταθείτε στο τι έγινε στη συνεντευξη.  Ο Ν. Δένδιας έθιξε όλο το πλαίσιο των κανόνων που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Αν δεν συμφωνήσουμε στο πλαίσιο δεν μπορούμε να βρούμε λύση. Αυτό το πλαίσιο τέθηκε με σαφήνεια αλλά καταλήξαμε και σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία».

«Τέτοιες δημόσιες αντιπαράθεσεις είναι σπάνιες αλλά έχουν και τη χρησιμότητά τους. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν ήταν η πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντηση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Όλα τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια και ευκρίνιεια. Οι ελληνοτουρκικές είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις, όχι μόνο επειδή η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ, αλλά επειδή η Ευρώπη έχει ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πλαίσιο του διαλόγου υπάρχει και οι διερευνητικές συνεχίζονται. Ερωτηθείς για τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Άγκυρας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχω αποφύγει να απαντάω σε Τούρκους αξιωματούχους, είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο των διαφορών μας και περιγράφοντας το πλαίσιο που κινήθηκε ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατόν να βρεθεί ένα modus vivendi με την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η συνάντηση των δύο ηγετών δεν θα αργήσει και σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει νόημα αυτό το τετ α τετ.