Να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πολιτική δομή, τη στρατηγική και τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που τα τελευταία χρόνια ενισχύουν διαρκώς τη σχέση τους με την Ελλάδα, η οποία και αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα θέλησε τις προηγούμενες μέρες ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Σουλεϊμάν Αλ Μαζρούι (Sulaiman Almazroui).

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις περισσότερες από 200 εθνικότητες που  ζουν ειρηνικά στη χώρα, ενώ τόνισε ως πρακτικό παράδειγμα του οράματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη διαθρησκευτική αρμονία είναι το Abrahamic Family House στο Αμπού Ντάμπι, το οποίο θα φιλοξενήσει ένα τέμενος, μια εκκλησία και μια συναγωγή στον ίδιο χώρο, κατά το αναμενόμενο άνοιγμα το 2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε στις 9 Απριλίου ο κ. Αλ Μαζρούι παρουσίασε το όραμα των ΗΑΕ για τα επόμενα 50 χρόνια στους τομείς της ενέργειας, του διαστήματος και της τεχνολογίας, επισημαίνοντας σημαντικά επιτεύγματα σε αυτούς τους τομείς. Συγκεκριμένα, την επιτυχία του διαστημικού σκάφους των Εμιράτων «Ελπίδα» (Hope Probe) που έφτασε στην τροχιά του Άρη στα τέλη Φεβρουαρίου και έκανε τα ΗΑΕ την πρώτη αραβική χώρα και την πέμπτη παγκοσμίως που σημείωσε αυτή την επιτυχία. Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, ο πρέσβης μίλησε για την εμπορική λειτουργία του Πυρηνικού Σταθμού Barakah που αποτελεί μέρος των προσπαθειών των ΗΑΕ για διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος. «Ο Μπαράκα, αποτελεί τον πρώτο ειρηνικό πυρηνικό σταθμό του είδους του στον αραβικό κόσμο, θα λειτουργεί χωρίς να παράγει εκπομπές άνθρακα για τουλάχιστον 60 χρόνια, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και βοηθώντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπαράκα θα ενισχύσει με βιώσιμο τρόπο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στα ΗΑΕ, θα υποστηρίξει τη βιομηχανία και θέσεις εργασίας και θα προωθήσει την καινοτομία στην έρευνα και την ανάπτυξη για να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας», δήλωσε ο κ. πρέσβης.

Ο πρέσβης των ΗΑΕ σημείωσε ότι η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία των χωρών του Κόλπου και η τρίτη μεγαλύτερη στον αραβικό κόσμο.

Ενημέρωσε επίσης για τη στρατηγική των ΗΑΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της πανδημίας COVID-19. Η κυβέρνηση των ΗΑΕ διέθεσε έναν ευέλικτο προϋπολογισμό τόνωσης ύψους 256 δισεκατομμυρίων AED. Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε επίσης πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την παροχή προσβάσιμης ιατρικής περίθαλψης σε όσους έχουν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σουλεϊμάν Αλ Μαζρούι επικεντρώθηκε επίσης στην έκθεση Expo Dubai 2020, ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ το ελληνικό κοινό. Το Expo 2020 Dubai, το οποίο θα ανοίξει τον Οκτώβριο του 2021, θα συμπέσει με την 50ή επέτειο της ίδρυσης των ΗΑΕ και τα 200 έτη ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 2021, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο και για τις δύο χώρες.

Ο πρέσβης των ΗΑΕ επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδας έχουν φτάσει σε στρατηγικό επίπεδο συνεργασίας σχολιάζοντας ότι «οι διμερείς πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω. Στόχος μας είναι να εργαστούμε για την εξισορρόπηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων».