Στη Μόσχα φαίνεται να στρέφει τα πυρά του και το Βερολίνο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Έτσι, η Γερμανία ευθυγραμμίζεται, τουλάχιστον επισήμως, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, εντείνοντας την πίεση προς τη ρωσική πλευρά.

«Η εντύπωση που έχω είναι ότι η ρωσική πλευρά κάνει τα πάντα για να προκαλέσει αντιδράσεις», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, λίγο πριν τη διάσκεψη με τους ομολόγους της από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Ισχυρίστηκε δε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να παρασυρθούμε».

Κρίσιμη σύνοδος ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται από χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, επιδιώκοντας την «ευθυγράμμιση» με τους Ευρωπαίους σε μια σειρά μέτωπα, της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης. Οι τελευταίοι, ωστόσο, δεν έχουν εύκολες επιλογές, καθώς έχουν επανειλημμένως δηλώσει πως δεν επιθυμούν πλήρη ρήξη με τη Μόσχα.

Εκτός των άλλων, εξάλλου, υπάρχουν και σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται. Όπως είναι, για παράδειγμα, ο αγωγός Nord Stream 2, τον οποίο στηρίζει κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια η γερμανική κυβέρνηση και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις και απειλές.

Οι ισορροπίες, πάντως, είναι εξαιρετικά λεπτές και μπορούν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή. Ενδιαφέρον, έχει από αυτή την άποψη, η εκτίμηση που εξέφρασε η Κάρενμπαουερ για την τακτική της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία ερμηνεύει και τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Ο Πούτιν αναμένει το… λάθος βήμα

Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, η Μόσχα «δεν αναμένει παρά ένα βήμα (του Κιέβου) προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα προκειμένου να δράσει περαιτέρω» – κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και την προσάρτηση της ανατολικής Ουκρανίας, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας.

Για την ώρα, πάντως, Γερμανία και ΕΕ μοιάζουν να προκρίνουν τον δρόμο της διπλωματίας, αποφεύγοντας τις απειλές – οι οποίες πολλαπλασιάζονται ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, παρά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για συνάντηση κορυφής σε ουδέτερο έδαφος.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα γενικευθεί», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποίηση στο ΝΑΤΟ: «Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά, ότι πρόκειται για ασκήσεις, τότε υπάρχουν διεθνείς κανόνες που προβλέπονται γι’ αυτό για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη», είπε.