Μετακομίζει σε νέο πεδίο η πολιτική σύγκρουση- έπειτα από πολύμηνη “κορωνομάχη” – και ο Μάιος προβλέπεται θερμός με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα εργασιακά. Αρμόδιο υπουργείο και Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν τις αλλαγές υπερασπίζοντας τις διατάξεις του σχεδίου- μιλώντας δε για fake news της αντιπολίτευσης-βάζοντας μπαρούτι στο πολιτικό σκηνικό. Τα κόμματα ζεσταίνουν μηχανές ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν σκληρό ροκ εντός και εκτός Βουλής ανεβάζοντας προσεχώς στο κόκκινο την αντιπαράθεση για την οικονομία και τα εργασιακά.

Όσο η χώρα βαδίζει προς το άνοιγμα- με ορόσημο την επαναλειτουργία του τουρισμού στις 14 Μαΐου – τα αντιπολιτευτικά πυρά μεταφέρονται στην διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας και στις κινήσεις της κυβέρνησης για να κλείσει τις πληγές εργαζομένων και επαγγελματιών. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για παρουσίαση των προτάσεων που αφορούν την οικονομική ανάκαμψη, ανεβάζοντας τους τόνους για το βουνό του ιδιωτικού χρέους και την ρευστότητα στην αγορά.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, παραθέτει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά όπως: κατάργηση του 8ώρου, τα «απλήρωτα δεκάωρα, κακοπληρωμένες δουλειές και προώθηση ατομικών συμβάσεων εργασίας – μια συνθήκη που, όπως είπε, και το εργατικό εισόδημα μειώνει, αλλά και διαλύει κάθε έννοια προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Καλεί επίσης τη ΝΔ να μην επιχειρήσει να νομοθετήσει «τον εργασιακό μεσαίωνα». Ο εκπρόσωπος Τύπου έχει τονίσει ότι η Ελλάδα το 2020 κατέγραψε την 3η χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη, πως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με το επίδομα της αναστολής εργασίας και με το ζόρι βγάζουν τις καθημερινές ανάγκες. Εχε επισημάνει ότι σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν πτωχευτικό που θα κλείσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρνείται να προχωρήσει στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία, και τώρα προωθεί και ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο».

Ετοιμότητα

Τον ρυθμό για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες είχε δώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο στέλνοντας σήμα ετοιμότητας. Προανήγγειλε αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες στη Βουλή λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

«Η κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας» είπε και πρόσθεσε: «Τα εργασιακά θα αποτελέσουν την «μητέρα των μαχών» για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη».

Διασπείρει fake news η αντιπολίτευση τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην κατάργηση του οκτάωρου τονίζοντας πως με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η τηλεργασία, οι γονικές άδειες και θα ισχύουν πρόνοιες που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ. «Το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό είναι των αρχών της δεκαετίας του 80. Έχουν περάσει καμιά σαρανταριά χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που έχουν γίνει εν τω μεταξύ και στο αντίστοιχο δίκαιο της ΕΕ. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε για να προσαρμοστούμε στις αντίστοιχες συνθήκες. Έχουμε παραδείγματος χάριν το θέμα της τηλεργασίας. Αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο στη ζωή. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αρρύθμιστο. Γιατί αν το αφήσουμε αρρύθμιστο μπορεί ο εργοδότης αν δεν υπάρχουν περιορισμοί να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει μετά τα μεσάνυχτα. Δεν το θέλουμε αυτό. Άρα εμείς ερχόμαστε και φέρνουμε μία ρύθμιση που μιλάει για το δικαίωμα της αποσύνδεσης το οποίο πιθανότατα για το 99% όσων μας ακούν δεν σημαίνει τίποτα”, τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: Σημαίνει ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις στους σερβερς κεντρικά έτσι ώστε από μία ώρα και μετά να μην μπορεί ο εργοδότης να μη μπορεί να στέλνει πράγματα στο σπίτι του αλλουνού για να καταχράται το δικαίωμα της τηλεργασίας που έτσι και αλλιώς στο μυαλό μας είναι να ρυθμίζεται με συμφωνία των δύο πλευρών.