«Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι ασφαλές, είναι αποτελεσματικό, τοποθετήθηκε σχετικώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προχθές, σημειώνοντας πως τα οφέλη υπερτερούν τού όποιου κινδύνου» διεμήνυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου έχουν γίνει 18,1 εκατομμύρια εμβόλια τής AstraZeneca και έχουν καταγραφεί μόλις 30 περιστατικά θρομβώσεων.

Υπάρχει κάποια διστακτικότητα για τα εμβόλια

Ο επταήμερος μέσος όρος ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca είναι στο 93%, γνωστοποίησε η ίδια, ωστόσο, παρατήρησε πως υπάρχει κάποια διστακτικότητα από κάποιες ηλικιακές ομάδες γενικώς για τα εμβόλια.

Αν υπάρξει ηλικιακός περιορισμός δεν αφορά όσους έχουν κάνει τη πρώτη δόση

Ερωτηθείσα για το τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, στο ενδεχόμενο επιβολής ηλικιακού ορίου στη χορήγηση του AstaZeneca, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως «αν και εφόσον υπάρξει απόφαση για ηλικιακό περιορισμό, δεν θα αφορά τις ηλικίες που έχουν κάνει την πρώτη δόση».

Ως προς το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, η κ. Πελώνη απάντησε πως η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και παίρνει τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα στο ποσοστό που μας αναλογεί.