Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το «sofagate», το καψόνι του τούρκου προέδρου στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Στο περιστατικό που έφερε σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου -σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας- o οποίος στην ουσία έριξε την ευθύνη στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας στην κατακραυγή, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γείτονος, ο τούρκος διπλωμάτης χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες εις βάρος της χώρας του. «Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας» υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίας πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

«Καρφιά» στην ΕΕ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως έκανε αυτή τη δήλωση επειδή κατηγορείται η Άγκυρα.

«Αν δεν υπήρχαν αυτές οι βαριές κατηγορίες δεν θα κάναμε αυτήν την ανακοίνωση» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Όμως σε ανώτατο επίπεδο προσπαθούν να παρουσιάσουν πως το έχει οργανώσει η Τουρκία. Δεν θέλουμε να εισέλθουμε στις πρακτικές εντός της ΕΕ και στα υπόλοιπα θέματα τους».

Στην ίδια «γραμμή», η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah μεταδίδει -επικαλούμενη πηγές από την Άγκυρα- ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το περιστατικό κι ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου των Βρυξελλών είχαν υποδείξει πριν τη συνάντηση τις θέσεις των Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν.

Δείτε το βίντεο με την αμήχανη στιγμή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν